Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Emmas studier på Högskolan gav Butterfly-effekt

   Publicerad 12 april 2021

   Studier på Högskolan i Skövde, en utbytestermin i USA, ett mingelparty i Rockford och sen ett tips från en internationell koordinator på Högskolan. Emma Korjonen tror att allt sker med en mening och att en ganska liten händelse kan leda till en stor förändring. I dag har hon drömjobbet som International Business Developer med kontor både i Lidköping och i amerikanska Rockford.

   Lidköpings kommun

   Emma Korjonen gick ekonomiprogrammet på gymnasiet hemma i barndomsstaden Varberg. Efter studenten fortsatte hon på den vägen och började läsa den utbildning som i dag heter Handelsekonomiprogrammet på Högskolan i Skövde. Utbildningen ges delvis på lärcentrum i Varberg, Lidköping och Alingsås där man läser de två första åren för att sedan läsa i Skövde det sista året.

   – Ekonomiutbildningen lockade och för mig var det smidigt att kunna börja studera den hemma i Varberg. Dessutom hade hört att Högskolan i Skövde hade bra möjligheter för utbyten utomlands och det var jag väldigt intresserad av.

   Så bara en kort tid efter Emma hade börjat utbildningen hörde hon av sig till Frida Lindgren som arbetar som internationell koordinator och frågade om studier på Högskolans partneruniversitet i USA eller Kanada.

   – Jag fick höra att det först var aktuellt att åka iväg först när man hade läst ett år så jag siktade in mig på vårterminen 2019. Det blev Rockford University som hade många bra kurser att erbjuda och Frida rekommenderade även det universitetet.

   Bland svenskättlingar

   Rockford ligger 1,5 timme med bil från storstaden Chicago och många som emigrerade från Sverige till USA bosatte sig i den här delen av landet.

   – 36 000 av stadens 150 000 invånare säger sig härstamma från Sverige. Det var väldigt speciellt att komma som svensk till Rockford, nästan som man är lite kunglig. Det är otroligt stolta svenskättlingar och det finns flera svenska restauranger i staden, berättar Emma.

   Sedan 2006 har Lidköping och numera samtliga skaraborgska kommuner ett samarbete med Rockford. Ett samarbete som syftar till att stärka det lokala näringslivet på respektive plats genom omvärldsbevakning, export, import, joint venture och olika former av nätverk som kan underlätta och möjliggöra både olika slags samarbeten så väl som etableringar.

   – När jag var i Rockford fick jag en inbjudan till ett mingel eftersom en svensk delegation skulle vara på plats. Jag kände inte till det samarbetet mellan Skaraborg och Rockford, men gick dit. På plats var bland annat flera skaraborgska politiker och Linnea Bengtsson som hade min tjänst då.

   Rätt person för tjänsten

   När Emma kom tillbaka efter sin utbytestermin fortsatte studierna ibland annat företagsekonomi i Skövde. Hösten 2019 fick hon höra av Frida Lindgren att Linnea Bengtsson sagt upp sig och att Frida tyckte att hon skulle passa för tjänsten.

   – Men jag hade ju nästan ett år kvar på utbildningen så det var inte aktuellt att söka.

   Men hur som helst så fick hon höra av Linnea att tillträdet kunde ske lite senare och att det verkligen handlade om att hitta rätt person för tjänsten. En utåtriktad och social ekonom som redan stod med ena benet i Rockford och det andra i Skaraborg var ju självklart intressant och dessutom hade de redan träffats på det där mingelpartyt. I februari 2020 började Emma gå bredvid Linnea för att lära sig mer om jobbet innan hon helt tog över tjänsten helt i början av sommaren. I april skulle Emma åkt till Rockford för att signera nya samarbetsavtal, men pandemin satte stopp för det. Egentligen ska hon vara i Rockford och Lidköping i tremånadsintervaller, men tyvärr har det än så länge inte varit möjligt.

   – Men det har varit många Skypemöten och då har det verkligen betytt mycket att jag studerat, bott i Rockford och har många kontakter det. Det finns också en hel del kulturella skillnader och näringslivet i USA är mer hierarkiskt än här och synen på gåvor är också annorlunda.

   Emma talar entusiastiskt om sitt jobb, nätverkande och studierna i USA. Hon rekommenderar verkligen de som har möjlighet att plugga utomlands att göra det. Tveka inte!

   – Det är det bästa beslut jag har tagit. Man växer som människa, blir mer självständig och lär sig hantera olika sociala sammanhang. När jag sökte förstod jag verkligen inte att det skulle få en sådan impact på mitt liv. Det är helt otroligt. Jag tror verkligen på Butterfly-effekten, att något liten leder till något annat. Jag valde att plugga utomlands och gå på ett mingelparty med andra svenskar, utan det hade jag inte haft det här jobbet.

   Läs mer om Handelsekonomiprogrammet.

   Publicerad: 2021-04-12
   Senast ändrad: 2021-04-12
   Sidansvarig: webmaster@his.se