Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Internationellt studentutbyte på barnmorskedagen

      Publicerad 12 maj 2021

      Nyligen samlades barnmorskestudenter från Sverige, Norge, Finland, och Litauen till en utbytesdag med speciellt fokus på förhållandet till covid-19. Från Sverige deltog Micaela Ingridsdottir och Zarah Stolt, som höll en presentation om covid 19-restriktionernas påverkan under graviditet.

      student läser bok/kurslitteratur i sitt hem

      I tät anslutning till den internationella barnmorskedagen 5 maj samlades barnmorskestudenter från nätverket Rosa Linnea till ett flernationellt seminarium anordnat av Western Norway University of applied sciences den 10 maj.

      Studenter från Sverige, Norge, Finland, och Litauen utbytte tankar och erfarenheter från sina studier, med ett speciellt fokus på förhållandet till covid-19. Från Sverige deltog två studenter från Högskolan i Skövde – Micaela Ingridsdottir och Zarah Stolt, som höll en presentation om covid 19-restriktionernas påverkan under graviditet – blivande föräldrar (partners) och barnmorskors upplevelser.

      Examensarbeten om covid-19

      Michaela och Zarah presenterade delar av resultatet från examensarbeten vid Högskolan rörande covid-19-restriktioner kopplat till barnmorskans ansvarsområden. Där ena studien handlar om partners upplevelser av att inte kunna delta vid barnmorskebesöken under graviditeten, inte heller vid ultraljudsundersökningarna samt att inte få följa med till BB-avdelningen efter förlossningen. Den andra studien undersöker barnmorskors upplevelser på BB-avdelning, hur restriktionerna påverkat deras arbete samt deras förmåga att ge stöd under BB-vistelsen.

      Presentation om studierna vid Högskolan

      Presentationen handlade också om hur man utbildar sig till barnmorska här i Sverige. De berättade om längden på heltidsstudierna, att man behöver vara legitimerad sjuksköterska innan man kan vidareutbilda sig till barnmorska samt att studierna sker på högskola eller universitet. Flera skillnader mellan de olika ländernas utbildningar uppmärksammades. I Norge är barnmorskeutbildningen 2 år, till skillnad från Sveriges som är 1,5 år. I Finland är det en enda lång utbildning på 4,5 år, där man först blir sjuksköterska och direkt läser vidare till barnmorska. 

      Studenterna berättade också om hur covid-19 restriktionerna har påverkat utbildningen. Högskolan i Skövde övergick till distansutbildning i november 2020, där man innan hade campusförlagd utbildning under höstterminen. Det var svårigheter att få till VFU-platser till alla studenter men det löste sig tack vare lärarnas engagemang där några studenter fått ett annat VFU upplägg. I diskussionerna lyftes både svårigheter och möjligheter som uppstått med den digitala undervisningen.

      Stöd för nyanlända

      – Det föredrag som var mest intressant var där norska studenter lyfte ämnet ’kulturdoula’. Det var intressant utifrån aspekten att nyanlända kvinnor får bättre förlossningsupplevelser ju bättre stöd de får innan, under och efter förlossning. En kulturdoula kan bidra till ökat kontinuerligt stöd genom att bland annat vara ett språkrör mellan den födande och barnmorskan när språket är en barriär. Projektet Kulturdoula är till för de mest utsatta kvinnorna i landet och gratis, till skillnad från en vanlig doula som kvinnor får bekosta själva, berättar Michaela och Zarah.

      I höst kommer Högskolan i Skövde att anordna ett nordiskt digitalt event där temat kommer att vara Transkulturell kommunikation. Lärare och studenter från Högskolans partneruniversitet i Danmark, Norge, Finland och Litauen kommer att bjudas in till en föreläsning och workshoppar. Dagen kommer att ge möjlighet att utbyta erfarenheter inom det mångkulturella området, samtidigt som lärosätena utforskar nya sätt att ha internationellt utbyte.

      Publicerad: 2021-05-12
      Senast ändrad: 2021-05-12
      Sidansvarig: webmaster@his.se