Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Uppsats om upplevd jämställdhet prisas av Sveriges HR Förening

      Publicerad 28 februari 2023

      När studenterna Matilda Flink och Dominika Gustafsson skulle skriva sitt examensarbete valde de att studera en arbetsplats som utsetts till en av Sveriges mest jämställda organisationer. De ville undersöka hur det såg ut ”bakom statistiken” och hur de anställda faktiskt upplevde jämställdheten på myndigheten. Nu tilldelas duon Sveriges HR Förenings uppsatspris 2022 för sin uppsats ”De mjuka nyckeltalens påverkan på jämställdhet”.

      Matilda Flink och Dominika Gustafsson tilldelas Sveriges HR Förenings uppsatspris 2022 för sin uppsats ”De mjuka nyckeltalens påverkan på jämställdhet”.

      Matilda Flink och Dominika Gustafsson tog examen från Personal, organisation och ledarskap, även kallat POL-programmet, på Högskolan i Skövde våren 2022. Redan under första studieåret hittade de varandra och började diskutera att skriva sin c-uppsats tillsammans sista terminen.

      – Vi har vetat hela tiden att vi ska skriva med varandra. När det gällde ämnen tyckte vi ganska lika om det mesta. Båda fastnade för human resource management, men det vi brann lite extra för var arbetsrätt, så uppsatsen går in mycket i det området, berättar Dominika.

      Duon hade tidigt möte med sin handledare Christer Thörnqvist, lektor i företagsekonomi och med forskningsintresse för arbetsrätt, på Högskolan i Skövde. De bollade idéer tillsammans och försökte smalna av ämnet.

      – Det var bra att få hans input så pass tidigt. Då kunde vi smälta det under jullovet och inte bestämma oss i sista minuten, säger Matilda.

      Sveriges mest jämställda organisation?

      Ämnet blev jämställdhet och som fokus valde de att titta på en statlig myndighet, Kriminalvården, som flera gånger utsetts till en av Sveriges mest jämställda organisationer. Under arbetet gjorde de tolv intervjuer, sex stycken med kvinnor och lika många med män. Samtliga arbetade som kriminalvårdare. De gjorde också en gruppintervju med tre HR-medarbetare på huvudkontoret.

      – Vi ville verkligen djupdyka i det här. Vi ville ta reda på hur myndigheten vill jobba, huvudkontorets upplevelse av hur det ser ut, och jämföra det med hur det upplevs i det dagliga arbetet ute i verksamheten – alltså hur det verkligen är, berättar Matilda.

      Vad kom ni fram till?

      – Främst hur mjuka nyckeltal handlar om hur vi är mot varandra. Hur beteenden, attityder och jargong påverkar om arbetsklimatet upplevs som jämställt eller inte. Vi upptäckte att det inte finns så många studier om sådant här. Vanligtvis granskar man jämställdhet ur ett hårdare perspektiv – positioner och lönenivåer. Vi ville se de mänskliga faktorerna. Kriminalvården klassas som en av Sveriges mest jämställda arbetsplatser för att det är jämn könsfördelning, men det är inte säkert att det upplevs så av de som arbetar där. Exempelvis ville vi veta om kvinnor och män bemöts på samma sätt. Vilka arbetsuppgifter blir kvinnor respektive män tilldelade, och vad ber man kvinnor om hjälp med, respektive män? Vi har försökt belysa det ingen annan har belyst, berättar de tillsammans.

      Vad hade ni för stora utmaningar?

      – Vi hade svårt att hitta anställda som ville ställa upp och det gällde främst män. Det tog väldigt lång tid att få tag i respondenter, och då gjorde vi ändå inte så många intervjuer, säger Matilda.

      Varför var det svårt att få män att ställa upp?

      – Tyvärr det klassiska. De tror att det är jämställt och ser därför inte samma behov av att ställa upp, säger Matilda.

      – Det speglas i vissa av männens svar också. ”Vi pratar jämställdhet hela tiden. Sverige är mest jämställt i världen och det finns inga skillnader.” Men det är för att männen inte har varit kvinnor och upplevt ojämställdheten, säger Dominika.

      Uppsatsen belönad med pris

      Nu har de fått ordentlig bekräftelse på att uppsatsen var bra och att ämnet var rätt. Sveriges HR Förening tilldelar sitt uppsatspris 2022 till Dominika och Matilda. Deras kandidatuppsats ”De mjuka nyckeltalens påverkan på jämställdhet” slog ut andra tävlande, som bestod av både magister- och masteruppsatser.

      – Det känns jätteroligt! Vi lade ned så otroligt mycket tid under hela terminen. Vi tänkte på uppsatsen dygnet runt, så det är extra roligt att få det här som belöning. Men det har varit jätteroligt att skriva om det här ämnet. Det har inte bara varit slitsamt, säger Matilda.

      – Vi trodde knappt att det var sant. Att vi vann över andra studenter som pluggat längre än vad vi har och som också skrivit om jämställdhet. Att vi skulle vinna ett pris var verkligen inte målet när vi började skriva i januari – det var att vi skulle överleva halvåret! Sedan var det kul att få läsa motiveringen. De tyckte att vår uppsats var väldigt kreativ och att vi tänkt i nya banor, säger Dominika.

      – Men det var nog också att vi stod på oss med vårt val av ämne. Det var vår vision från första början och vi ville verkligen fördjupa oss inom ämnet, berättar Matilda.

      Mer information

      Läs uppsatsen

      2022

      Matilda Flink, Dominika Gustafsson

      2022. Studentuppsats.

      Publicerad: 2023-02-28
      Senast ändrad: 2023-02-28
      Sidansvarig: webmaster@his.se