Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   ExjobbExpo förde samman företag och studenter

   Publicerad 10 november 2021

   Ett trettiotal företag deltog under onsdagseftermiddagen i årets ExjobbExpo på Högskolan i Skövde. Syftet med mässan är att föra studenter och företagare samman. Många studenter letar idéer till sina examensarbeten och företag kan ha passande uppdrag. Förra året blev det ingen mässa, utan en digital portal, men nu var evenemanget åter på Högskolan – och besökarna svek inte.

   Bild tagen 2019 på Portalen under kvällstid.

   Det är inte världens lättaste att hitta en frågeställning att göra sitt examensarbete kring. Samtidigt finns det företag och organisationer som inte har möjlighet att på egen hand lösa uppkomna problem eller undersöka nya idéer. För att stötta båda parter arrangerar Högskolan i Skövde varje år minimässan ExjobbExpo, där företag och studenter kan träffas för att gemensamt knyta kontakter. Under onsdagseftermiddagen hölls mässan i Portalen i Science Park Skövde och det myllrade av besökare.

   – Det är fler besökare i år än vanligt, skulle jag säga. ExjobbExpo är ett mycket bra sätt för studenterna att hitta något att skriva om ett par månader innan examenskursen börjar. Jag gissar att det här evenemanget hjälper många studenter att njuta mer av sin julledighet, säger Erik Ljungdahl, samverkanskoordinator vid Högskolan i Skövde.

   Bra för både studenter och företag

   Examensarbeten som genomförs tillsammans med ett företag, en organisation eller offentlig sektor skapar ofta mervärde för båda parter. Företaget får hjälp med kvalificerad problemlösning samtidigt som studenterna får möjlighet att använda sina teoretiska kunskaper i verkligheten.

   En av de studenter som var på plats var Jesper Lidevi som studerar sista året på utbildningen Systemvetenskap.

   – Jag är här för att få inspiration och söka kontakter. Framförallt är det kommunerna jag är intresserad av att prata med. Jag har lite småtankar kring exjobb, men inga hela idéer.

   Studenter är framtiden

   Årets otvivelaktigt största monter tillhörde Mariestads kommun. Kristina Mustajärvi, näringslivschef på Mariestads kommun, är den som initierat deltagandet.

   – Kommunen har med sig tre exjobbsuppdrag, men vi har sagt till studenterna att har ni en idé – kom till oss. Det känns viktigt att samverka med Högskolan på det här viset, studenter är framtiden.

   Mariestads monter var flera meter bred och i anslutning till den stod flera företag som hemmahör i Mariestad med omnejd: Metsä Tissue, Nimoverken och Töreboda-baserade Daloc.

   – Vi kände att vi borde gå tillsammans! Exempelvis gör Metsä Tissue en stor satsning just nu och behöver mycket arbetskraft. Det påverkar hela samhället, så vi är här i enad trupp. Kommunen söker vårdpersonal, medan Metsä Tissue söker ingenjörer. Vi vill möta alla studenter och vill jättegärna samarbeta med dem. Vi behöver mycket kompetens för att fortsätta utvecklas, säger Kristina Mustajärvi.

   Fot in på arbetsmarknaden

   ExjobbExpo brukar vara ett uppskattat evenemang och flertalet av utställarna återkommer varje år. Årets mässa besöktes av, utöver redan nämnda, bland andra Mio AB, Falköpings kommun, Gamesys Group, Visit Karlsborg AB och Volvo GTO. För många studenter ger den här kontakten en första fot in på arbetsmarknaden.

   – Högskolan vill stärka kopplingarna mellan akademin och det omliggande samhället. Att våra studenter gör sina examensarbeten med företag och organisationer är ett bra exempel på när det fungerar. Vi vet också att ExjobbExpo skapar personliga kopplingar, och de flesta samarbetena blir väldigt lyckade, avslutar Erik Ljungdahl.

   Kontakt

   Samverkanskoordinator

   Foto av Erik Ljungdahl

   Erik Ljungdahl

   Avdelningen för forskningsstöd, samverkan och innovation

   Publicerad: 2021-11-10
   Senast ändrad: 2021-11-10
   Sidansvarig: webmaster@his.se