Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Michael pluggar i Sydkorea för att uppleva vardagslivet i Asien

      Publicerad 14 november 2023

      Efter sin kandidatutbildning valde Michael Rådström att plugga utomlands och åkte till Sydkoreas huvudstad Seoul. – Funderar du på utlandsstudier och har chans att studera utomlands via Högskolan, ska du ta den, säger han.

      Efter att läst Dataspelsutveckling – Game Writing på Högskolan i Skövde valde Michael Rådström att studera utomlands en termin. Resan gick till Sydkoreas huvudstad Seoul där han nu läser blandade kurser utan anknytning till hans tidigare utbildning.

      Michael gillar att resa och såg utlandsstudier som en bra möjlighet att upptäcka ett nytt land. Och det gick hur bra som helst att göra en utlandstermin efter att kandidatutbildningen var avklarad.

      – Högskolan i Skövde har många partneruniversitet över hela världen och processen att bli antagen är mycket enklare om man går via Högskolan. Det kan också vara en merit att ha pluggat utomlands.

      Vad finns det för skillnader i undervisningen?
      – Här registreras närvaro, vilket också är en del av ens betyg. De har mid-term och final term som de stora tentorna men de utgör ändå bara 50 procent av betyget. Resten är veckouppgifter och närvaro. Annars är det ganska lika. Det har inte varit lika formellt som jag trodde. Relationen mellan lärare och student är faktiskt nästan som i Sverige, det är väldigt avslappnat.

      – Det har också varit speciellt att vi är en blandad klass med koreanska och internationella studenter. De koreanska studenterna är väldigt tysta på lektionerna. I Sverige är det kanske lite mer att man ska ha diskussion i klasserna, alla ska delta och undervisningen bygger på interaktion och dynamik. Här är det lite olika med det. Läraren pratar mycket och vi lyssnar.

      Varför valde du att åka till just Sydkorea?
      – Dels har jag ett par sydkoreanska vänner jag såg fram emot att träffa igen. Sen har jag aldrig varit i Asien så jag ville till den delen av världen för att se hur det är att leva här. Jag älskar också koreansk film, och har en fascination för Korea som land. De har en väldigt intressant historia. Efter Koreakriget på 50-talet var det ett av världens fattigaste länder och nu har de en enorm tillväxt på alla områden, inte minst deras popkultur som K-pop och K-drama som har fått global uppmärksamhet. Det är ett intressant land jag ville utforska.

      – Hittills har det varit över förväntningarna. Det känns jättebra att jag åkte och det finns inget som gör att jag skulle ångra mig. Jag skulle ta samma beslut 100 gånger om.

      Koreanska vardagslivet lockade

      Framför allt var det upplevelsen som lockade Michael att söka utlandsstudier. Att få uppleva vardagen i Sydkorea under flera månader är inget man har möjlighet att göra under en vanlig semesterresa. Mikael har exempelvis valt att bo förhållandevis långt från campus. För att ta sig till universitetet åker han tunnelbana 1,5 timme enkel resa, med tre byten innan han är framme.

      – För mig känns det som om jag då får uppleva mer av det dagliga livet i Sydkorea. En kompis härifrån har tagit mig till olika lokala restauranger, inte bara turistställen, så jag har verkligen fått smaka på det genuina köket också.

      Vad tar du med dig hem?
      – En massa nya fina kontakter och vänner. Utöver koreanska kontakter har jag fått bra kontakt med de andra internationella studenterna på skolan. Det låter klyschigt, men när man åker iväg på något sånt här växer man verkligen som människa. Det har gett mig erfarenheter att ta med genom livet och nya perspektiv på saker och ting.

      Vad skulle du säga till någon som funderar på utlandsstudier?
      – Funderar du på att plugga utomlands och har en sån här bra chans att åka utomlands via Högskolan, då ska du ta den. Du kommer inte att ångra dig. Jag åkte iväg på något liknande till USA och fick då koreanska kompisar som jag nu, 14 år senare, har återförenats med i Seoul. Så kontakterna du skapar kan hänga med dig hela livet.

      Läs mer om hur du gör för att studera utomlands.

      Utlandsstudier

      Internationell koordinator

      Publicerad: 2023-11-14
      Senast ändrad: 2023-11-14
      Sidansvarig: webmaster@his.se