Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Högskolan i Skövde avancerar inom prognosforskning

   Publicerad 21 juni 2021

   Den 27-30 juni arrangeras en stor, internationell konferens inom prognosforskning. En av nyckelpersonerna bakom konferensen är Skövdeprofessorn Nikolaos Kourentzes som vill hjälpa företag och organisationer att fatta bättre beslut. Några som redan fått hans hjälp är Amazon, H&M och Internationella valutafonden.

   Det internationella symposiet om prognoser (International Symposium on Forecasting) är en konferens som sammanför akademi och företag. Här diskuteras affärsprognoser, ekonomiska modeller, liksom några av våra största utmaningar, såsom klimatförändringar och den rådande pandemin. Konferensen behandlar forskning inom statistik, ekonomi, maskininlärning och artificiell intelligens.

   Vill sätta Skövde på kartan

   Nikolaos Kourentzes har varit en aktiv del av konferensen och forskningsområdet de senaste 15 åren. Han sitter med i programkommittén för årets konferens och agerar biträdande redaktör för tidskriften Journal of Forecasting. Med tiden har han fått allt mer gehör för sin forskning och bokas ofta som talare eller workshopanordnare på företag och organisationer som till exempel Internationella valutafonden, Astra Zeneca och SAS System.

   Hans forskning utgår sedan ett år tillbaka från Högskolan i Skövde och Skövde Artificial Intelligence Lab, känt under namnet SAIL. Han ser stora möjligheter med att Högskolan nu ses i samma sammanhang som ledande teknikföretag som Amazon, Facebook och Google. Hans mål är att tillsammans med sina kollegor utnyttja deras internationella synlighet och breda nätverk till att ta täten inom svensk prognosforskning och därmed sätta Högskolan i Skövde på kartan som det lärosäte som leder arbetet i norra Europa.

   Gynnar det lokala näringslivet

   Högskolans ökade synlighet inom forskningsområdet hoppas han ska kunna hjälpa det nationella och lokala näringslivet. Det handlar inte enbart om att attrahera bra akademiker utan också den internationella forskningsverksamheten inom internationella storföretag som Google, Amazon och Microsoft samt ledande universitet som Monash University menar Nikolaos Kourentzes.

   – Det kommer gynna både det nationella och lokala näringslivet. Dels genom att vi i Skövde erbjuder expertis men också genom att vi kan ge tillgång till vårt breda nätverk av andra lärosäten och internationella företag.

   Som en del av WISER-initiativet vid Högskolan kommer Nikolaos Kourentzes med kollegor också att engagera sig aktivt i kunskapsöverföring med kurser riktade till den svenska industrin.

   Bättre prognoser innebär bättre beslut

   I sin forskning tittar Nikolas Kourentzes på modeller, metoder samt beteendemässiga och organisatoriska aspekter av att producera prognoser. Vilken är den bästa modellen för att skapa en prognos för ett visst scenario? Vilken data är relevant för våra beslut? Hur ska en prognos översättas till ett beslut och hur säkra kan vi vara på att prognoserna stämmer? Det är några av frågorna som forskningen kan besvara.

   För ett företag kan det förbättra försäljningsprognoserna, stödja operativa beslut som lagerhantering, marknadsföringsplanering med mera men också hantera långsiktiga frågor som produktlivscykler. Det är även ett viktigt verktyg för att klara av vår tids stora utmaningar.

   – Bättre prognoser innebär bättre beslut, vilket innebär mindre slöseri och ett mer hållbart samhälle. På samma sätt innebär bättre prognoser att vi kan hantera osäkerhet på ett bättre sätt. Det möjliggör bättre fördelning av resurser. Det kan till exempel handla om läkemedelsdistribution till regioner i nöd eller fördelning av vaccin mot Covid-19, säger Nikolas Kourentzes.

   Läs mer

   Kontakt

   Professor i informationsteknologi

   Publicerad: 2021-06-21
   Senast ändrad: 2021-06-21
   Sidansvarig: webmaster@his.se