Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Högskolan firade Akademisk högtid och installerade ny rektor

      Publicerad 10 mars 2023

      Fredagen 10 mars firade Högskolan i Skövde akademisk högtid. Fyra professorer installerades och nio doktorer promoverades under högtiden i Sankta Helena kyrka i Skövde. Men hela högtiden inleddes med att Muriel Beser Hugosson installerades som Högskolans nya rektor.

      Lars Niklasson installerar Muriel Beser Hugosson som ny rektor.

      Den 10 mars var det åter dags för akademisk högtid, Högskolan i Skövdes firande av vetenskapliga och akademiska framsteg. Högtiden inleddes av Högskolans tidigare rektor Lars Niklasson, som var på plats för att under högtidliga former installera Muriel Beser Hugosson som ny rektor. Installationen skedde traditionsenligt med att Lars Niklasson lämnade över rektorskedjan till sin efterträdare. Gesten har stort symbolvärde och innebär att ansvaret för lärosätet överlämnas till den nya rektorn.

      I sitt installationstal lyfte Muriel Beser Hugosson fram att ett lärosätes framgång är resultatet av att lärare, forskare, administrativ personal och studenter envist arbetat åt samma håll under lång tid.

      – Min huvuduppgift som rektor är att skapa goda förutsättningar för att varje medarbetare och student ska kunna uppnå sin fulla potential. Jag ska verka för att vi ska kunna bli framgångsrika samtidigt och tillsammans, sa Muriel Beser Hugosson.

      Nio doktorer och en hedersdoktor

      Nästa punkt i programmet var doktorspromoveringen, som utfördes av Högskolans dekan Alexandra Krettek. Då årets akademiska högtid fungerade lite som en uppsamling även för pandemiåren promoverades nio doktorer, varav sex disputerat sedan den förra högtiden. Samtliga har genomgått Högskolans forskarutbildning i informationsteknologi och disputerat inom samma ämne.

      Nya doktorer. Övre raden, från vänster: Patrik Gustavsson, Christian Lennerholt, Joakim Kävrestad, Oscar Danielsson, Iman Morshedzadeh. Nedre raden från vänster: Marcus Toftedahl, Navoda Senavirathne, dekan Alexandra Krettek, Shirin Tavara och Ainhoa Goienetxea Uriarte.

      Under högtiden promoverades också Högskolan i Skövdes första hedersdoktor i området Hälsa i det digitala samhället. Hedersdoktorn, professor Deborah Lupton från University of New South Wales i Sydney, Australien, deltog under kvällen med en videohälsning och kommer att besöka Högskolan i Skövde i början av nästa år.

      – Motiveringen som ligger till grund för att Deborah Lupton blivit utsedd till hedersdoktor är hennes arbete inom digital hälsa, och framför allt det tvärvetenskapliga perspektivet. Hennes arbete har varit en inspirationskälla för att bygga upp forskningsmiljön Digital HEAlth Research men har även inspirerat till att bygga upp flera av de utbildningsprogram som finns idag, berättade Alexandra Krettek, när hon presenterade den nya hedersdoktorn.

      Fyra nya professorer

      Installationen av professorer var nästa punkt i programmet. De fyra nya professorerna installerades i sitt ämbete av rektor Muriel Beser Hugosson. Ceremonin innebär att en ny professor hälsas välkommen i kretsen av professorskollegor och tas upp i det globala vetenskapliga samfundet.

      De nya professorerna Jane Synnergren, Sakari Kallio, Kent Salomonsson och Katja Valli tillsammans med rektor Muriel Beser Hugosson.

      Sedan delades Högskolans pedagogiska pris ut för andra gången. Priset delades ut av rektor och gick till Maria Wickenberg, bibliotekarie på Högskolebiblioteket. Hon fick motta priset för sitt extraordinära engagemang i arbetet med informationskompetens.

      Maria Wickenberg, mottagare av Högskolans pedagogiska pris 2023. 

      Traditionella tal från studenter och professorer

      I sedvanlig ordning var Studentkåren representerad under högtiden och vice kårordförande Carl Ågren höll studenternas tal till professorerna, helt på rim. Enligt tradition ger professorerna sedan studenterna svar på tal. I år var det Kent Salomonsson som levererade professorernas tal, där han berättade att den mest givande aspekten av att vara professor, är möjligheten att göra skillnad i studenternas liv.

      – Vi har förmånen att hjälpa till att forma nästa generation av ledare, tänkare och innovatörer. Det finns inget som känslan av att se en student som kämpade i början av terminen plötsligt förstå ett svårt koncept eller utmärka sig i sina kurser.

      Firandet fortsatte sedan med efterföljande mingel, samt högtidlig middag i Restaurang Götasalen, på Högskolans campus. Musik och fanfarer framfördes traditionsenligt av elever och lärare vid EsMusik, Gymnasium Skövde, Västerhöjd.

      Följande doktorer promoverades vid Högskolans akademiska högtid

      Ainhoa Goienetxea Uriarte, informationsteknologi
      Christian Lennerholt, informationsteknologi
      Iman Morshedzadeh, informationsteknologi
      Shirin Tavara, informationsteknologi
      Joakim Kävrestad, informationsteknologi
      Marcus Toftedahl, informationsteknologi
      Navoda Senavirathne, informationsteknologi
      Oscar Danielsson, informationsteknologi
      Patrik Gustavsson, informationsteknologi

      Följande professorer installerades vid Högskolans akademiska högtid

      Kent Salomonsson, maskinteknik
      Katja Valli, kognitiv neurovetenskap
      Jane Synnergren, bioinformatik
      Sakari Kallio, kognitiv neurovetenskap

      Publicerad: 2023-03-10
      Senast ändrad: 2023-03-10
      Sidansvarig: webmaster@his.se