Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Amanda gjorde examensarbetet på sjukhus i södra Afrika

      Publicerad 12 januari 2023

      I samband med en cellprovskontroll började sjuksköterskestudenten Amanda Stohlbin fundera på kvinnosjukvård i andra länder. Hon läste om livmoderhalscancer och upptäckte att U-länderna står för 90 procent av dödsfallen. Med den vetskapen ville Amanda i sitt examensarbete undersöka hur livet ser ut för drabbade kvinnor i fattiga länder. Under åtta veckor var hon på plats i Malawi, i södra Afrika.

      Amanda Stohlbin i korridoren på onkologimottagningen på sjukhuset i Blantyre i södra Malawi. Ett sjukhus som tar emot många cancerpatienter. 

      Efter studenten började Amanda Stohlbin arbeta som vårdbiträde och insåg att det var inom vården hon ville jobba. På gymnasiet hade hon läst IB-programmet, (International Baccalaureate) vilket gjorde att hon helt bytte bana och pluggade till undersköterska. Amanda insåg snart att hon ville ha mer inflytande över sitt arbete och hon bestämde sig för att läsa vidare till sjuksköterska på Högskolan i Skövde. Nu tre år senare tar hon snart examen.

      – I våras visste jag inte alls vad mitt examensarbete skulle handla om, men sökningen jag gjorde på livmoderhalscancer och det som framkom gjorde att jag ville fokusera på den sjukdomen och de drabbade kvinnorna. Malawi har bland den högsta dödligheten i livmoderhalscancer i hela världen. Det är verkligen skevt för kvinnor drabbas av livmoderhalscancer över hela världen, men nästan alla dödsfall är i U-länderna.

      Stipendium möjliggjorde studier i Malawi

      Amanda undersökte möjligheterna att söka stipendium för att, i början av höstterminen, på plats i Malawi kunna träffa kvinnor med diagnosen. Hon tog kontakt med Högskolans studentstöd och skickade in en ansökan till Minor Field studies, (MFS), ett SIDA-finansierat stipendium för att göra ett examensarbete i ett utvecklingsland.

      – Jag fick komplettera min ansökan en gång, men sedan fick jag den beviljad. Stipendiet är på 27 000 kronor och den summan täckte flygresan och nästan kostnaden för boendet. Som tur är beviljar CSN extra lån, för bara vaccinationskostnaderna var många tusen kronor. Genom SIDA:s Afrikagrupp fick jag tag i en kontaktperson, på sjukhuset för, det måste man ha klart i ansökan.

      I mitten av augusti åkte Amanda till södra Malawi och till landets näst största stad Blantyre. Kontaktpersonen mötte Amanda på flygplatsen och var hennes följeslagare under tiden i landet.

      – Jag ville till Queen Elizabeth Central Hospital i Blantyre eftersom de har flest cancerpatienter över lag och många med livmoderhalscancer. Jag fick anställa en forskningsassistent som kunde hjälpa mig att hitta kvinnor som ville medverka i studien och även hjälpa mig i datainsamlingsprocessen. Jag ville ta reda på hur det är för de drabbade kvinnorna att leva med livmoderhalscancer och hur tillståndet påverkade deras vardag. I I-länder upptäcks cancerformen, i regel, i ett tidigt skede och utgången blir helt annan. Dessutom vaccineras unga flickor och numera även pojkar och vi har regelbundna kontroller. I Malawi söker flertalet i stället vård först när symtomen blir ett stort problem och då är man ofta i slutskedet av sjukdomen. Det har gått för långt för att kunna behandla vilket gör att dödligheten är hög.  

      Intervjuade drabbade kvinnor

      Även om Amanda gjorde ansökningar om olika etiska tillstånd redan hemifrån visade det sig att processen var långt från klar när hon väl var på plats. Det dröjde innan den nationella etiska kommittén beviljade tillstånden för studien på sjukhuset.

      – Att det tog sådan tid var största utmaningen, men jag hann intervjua 18 kvinnor, från 35 år och uppåt, och det gav ett tillräckligt underlag för min uppsats. Resultatet visar att kvinnorna är förvånansvärt hoppfulla och positiva. De är väldigt tacksamma över att ha fått hjälp. De beskriver svårigheter de haft innan de fick specialistsjukvård och tyckte att de blivit bättre av den vården. Men jag upplevde det svårt att förstå om de verkligen var införstådda i diagnosen och jag uppfattade det som att de förlitade sig mycket på sin tro och accepterade situationen.

      Amanda konstaterar att kostnaden för vård och att det är lång väg till sjukhuset självklart också påverkar att många inte söker hjälp tidigare.

      Sjuksköterskor - eftertraktad yrkesgrupp

      Men från Sverige till Malawi? Hur var det?

      – Det var givetvis en stor omställning. Jag har inte alls rest mycket tidigare och aldrig varit utanför Europa. Det var en helt annan kultur jag åkte till, ibland kände jag mig, som kvinna, lite obekväm. Min kontaktperson var en högt utbildad man som hade svårt att ta vissa saker jag sa. Jag bodde i ett guesthouse på ett inhägnat område med personal dygnet runt och rörde mig inte ensam i staden.

      Amanda konstaterar att vi pratar om elpriser här, på hennes boende fanns det inte alltid tillgång till el och i utkanten av staden fanns det ingen el alls.

      – Jag var inte förberedd på att så många ville ta bilder på mig, föräldrar ville att jag skulle vara med på bilder med deras barn. Min hudfärg stack ut och jag lärde mig snart att ”Azungo” betydde vithyad utlänning. Befolkningen var vänlig och alla hälsade på varandra. Men det är så mycket ljud hela tiden och tidsuppfattningen för bokade möten är en annan. Jag hann resa runt lite i Malawi, men skulle gärna åka tillbaka. Nu känner jag, som bara varit i Spanien tidigare, att jag kan åka vart som helst.

      Men efter examen väntar jobb.

      – Vi, sjuksköterskor, är hett eftertraktade på arbetsmarknaden och vi är många som redan har fått jobb fast vi inte har slutat än. Jag är anställd via Kliniskt basår (KBÅ) och ska arbeta på Sårcentrum i Skövde. Det ser jag fram emot.

      Amandas examensarbete har titeln: Lived experiences of women with cervical cancer in southern Malawi: A qualitative study. 

      Läs mer om sjuksköterskeprogrammet

      Här får patienterna sitta när de ska få sin cytostatikabehandling på onkologiavdelningen, Queen Elizabeth Central Hospital.

      Receptionen på onkologiavdelningen på Queen Elizabeth Central Hospital. Här tas patienterna emot och på sjukhuset har man pappersjournaler.

      Teodling på landsbygden i Malawi.

      Publicerad: 2023-01-12
      Senast ändrad: 2023-01-12
      Sidansvarig: webmaster@his.se