Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Vi får inte glömma bort fundamenta när vi utvecklar statens IT-system

   Publicerad 6 juli 2018

   Finns det en fara med att våra myndigheters data hamnar i ”molnet” och hur ska offentlig sektors IT-system utformas för att bli långsiktigt hållbara? Det var några av de frågor som paneldeltagarna diskuterade under Högskolans i Skövdes sista seminarium under Almedalsveckan 2018.

   Är det i sin ordning att lägga en svensk myndighets data i en molntjänst som lyder under amerikansk eller kinesisk lag? Och hur ska vi veta att den data vi sparar i filer i specifika filformat idag går att läsa om tjugo år? Dessa och flera andra frågor kopplade till IT-system i offentlig sektor, diskuterade panelen och publiken vid Högskolans i Skövdes sista seminarier under Almedalsveckan 2018.

   Seminariet hade titeln ”Hållbara och ohållbara IT-system: Hur kan svenska myndigheter behålla kontrollen över sin data”. I seminariets panel fanns Björn Lundell, professor i Datavetenskap vid Högskolan i Skövde, Göran Westerlund, digitaliseringsansvarig i Alingsås kommun, Arman Borghem, it-upphandlare, Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet och Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. Tillsammans vände och vred panelen och publiken på de utmaningar som den galopperade digitaliseringen innebär för IT-avdelningar på landets myndigheter.

   Björn Lundell, som forskat i många år om IT-system i offentlig sektor, pekade på vikten av att våra myndigheter börjar från grunden.
   – Vår forskning visar att vi många gångar tappar bort fundamenta när vi upphandlar nya IT-system till myndigheter. Att format och standarder är öppna är en grundläggande förutsättning för en långsiktigt hållbar digitalisering av våra myndigheter, underströk Björn Lundell.

   En fråga för hela organisationen

   Göran Westerlund anknöt till tanken på att skapa en statlig molntjänst och menade att det vore ”ett klart fall framåt” i arbetet med att hjälpa myndigheterna.
   – Vi måste också se att digitaliseringen inte är en fråga IT-avdelningen utan för hela organisationen, underströk, Westerlund.

   Frågan om myndigheterna ska satsa på att upphandla IT-system eller utveckla egna var också upp för diskussion.
   – Har flera myndigheter samma behov kan man överväga att samverka och tillsammans utveckla ett eget system. Då kan systemet bli både hållbart välanpassat, sa Arman Borghem och exemplifierade med det open source-licensierade bibliotekssystemet Koha.

   I panelen fanns också Daniel Bäckström, riksdagsledamot i Centerpartiet som framförallt varit verksam inom det försvarspolitiska området. Han pekade på möjligheten att svenska myndigheter faktiskt har tillgång till ytterligare en nivå av samarbete på IT-området.
   – Vi borde kunna hitta intressanta sätt att samverka med våra vänner inom europeiska unionen, sa Daniel Bäckström.

   Publicerad: 2018-07-06
   Senast ändrad: 2020-01-23
   Sidansvarig: webmaster@his.se