Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Högskolan värd för internationell konferens om öppen samverkan

   Publicerad 21 augusti 2019

   Just nu pågår den internationella konferensen OpenSym 2019 på Högskolan i Skövde. Konferensen behandlar det viktiga och ständigt aktuella ämnet ”öppen programvara” och forskare, doktorander samt representanter från företag och organisationer i hela världen, har samlats för att för att ta del av föreläsningar och intressanta samtal. Förra året arrangerades konferensen i Paris – nu har turen kommit till Skövde.

   Varje år samlas världens ledande forskare inom open source, öppen data, öppen innovation och andra former av öppen samverkan på den internationella akademiska konferensen OpenSym. Konferensen har arrangerats årligen sedan 2005 och tidigare år har den hållits i bland annat Paris (2018), Berlin (2016), San Francisco (2015) och Hong Kong (2013). I år har turen kommit till Skövde. Årets drygt 40 deltagare är till stor del disputerade forskare eller doktorander från 15 olika länder, i fem olika världsdelar, men även vissa företag och organisationer finns representerade på plats i Skövde 20-22 augusti.

   – Att arrangera internationella konferenser är viktigt för en akademisk miljö som vi har på Högskolan i Skövde. När det gäller möjligheten att möjliggöra akademiska diskussioner är det egentligen ingen skillnad på Skövde och Paris. Många deltagare kommer från stora städer och en mindre stad kan erbjuda en väl så god miljö för en inspirerande interaktion bland deltagarna, säger Björn Lundell, professor i datavetenskap och medarrangör till OpenSym 2019.

   Viktigt att inte låta information gå förlorad

   För att långsiktigt kunna förvalta viktiga data och handlingar är öppen samverkan viktigt. Myndigheter och andra organisationer måste aktivt jobba med att inte låsa in sin information i ett visst program eller filformat. En viktig fråga gäller hur det kommer att se ut i framtiden, kanske om bara så kort tid som tio år framåt. Kommer de filformat vi använder i dag fortfarande gå att öppna och använda, eller kommer texter, bilder och olika former av kulturyttringar – exempelvis filmer och dataspel – gå förlorade?

   Aktuella forskningsresultat presenteras

   Under konferensen presenteras resultat från aktuell forskning om öppen samverkan. Där inkluderas olika aspekter av öppen programvara, öppen innovation och öppen data. Forskningsområdet bidrar med viktig kunskap som i sin tur bidrar till innovation och en hållbar digitalisering.

   Under tisdagen gav keynote speaker Allison Randal från University of Cambridge föreläsningen "Beyond Open Source" där hon berättade hur utvecklingen av filformat sett ut historiskt.

   – Låsta filformat gynnar inte innovation. Det enda som händer är att företag tjänar pengar på gammal programvara. En kombinerad ansträngning inom open source accelererar innovationen, sade hon under sin föreläsning.

   Ytterligare keynote speakers under konferensen är Andrew Katz, IT-jurist med specialisering mot copyright och licensiering, samt Gustav Nilsonne, forskare inom neurovetenskap och domänspecialist vid Svensk nationell datatjänst.

   Publicerad: 2019-08-21
   Senast ändrad: 2020-01-22
   Sidansvarig: webmaster@his.se