Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Hållbar digitalisering i fokus på konferens

      Publicerad 20 juli 2020

      Konferensen Hållbar Digitalisering 2020 kommer att hållas på Högskolan i Skövde den 18 augusti. Utmaningar och utgångspunkter för hållbar digitalisering och digital suveränitet är några av konferensens teman.

      G-huset huvudentré en solig dag

      Det är andra gången konferensen genomförs, men till skillnad från i fjol hålls konferensen i år på distans och är därmed helt digitalt. Hållbar Digitalisering 2020 riktar sig till praktiker och beslutsfattare som är verksamma i olika roller, framför allt inom kommuner, regioner och myndigheter inom olika organisationer i Sverige. Anna Fors, senior digital strateg på Försäkringskassan, kommer att tala om Molntjänster i statens tjänst. Hon står tillsammans med bland annat Försäkringskassans generaldirektör bakom rapporten ”Vitbok - Molntjänster i samhällsbärande verksamhet - risker, lämplighet och vägen framåt”. Fors kommer i sitt föredrag att resonera kring begreppet digital suveränitet med utgångspunkt från slutsatserna i den nya och uppmärksammade rapporten.

      – Försäkringskassan har bland annat i Vitboken gett uttryck att det är viktigt att digitaliseringen av statsförvaltningen tydligare behöver övergå till ett långsiktigt förvaltningsarbete. Hållbarhetsfrågorna i det breda perspektivet är mycket viktiga, förklarar Anna Fors.

      Dagens val påverkar under lång tid

      Hon konstaterar att konferensen och dess innehåll därför är både välkommet och angeläget. Att digitaliseringen accelererar snabbt nu och de val som görs i dag kommer att få långsiktiga konsekvenser. I Vitboken lyfts bland annat frågan kring den ökade sårbarhet som följer med digitaliseringen av samhällsbärande funktioner. Den rådande pandemin har lyft frågans aktualitet ytterligare.

      – Den pågående pandemin och den svenska strategin att använda digitala system som backup när de analoga fallerar innebär ett nytt perspektiv. Tidigare har vi sett de digitala systemen som en extra service och kanske ett sätt att förbättra produktivitet eller sänka kostnader på, men nu ska de agera vår andra försvarslinje. Den här utvecklingen har egentligen skett långsamt, men krisen har verkligen visat på vikten att Sverige och den svenska statsförvaltningen gör medvetna beslut.

      Efterlyser gemensam inriktning för säkerhet

      Anna Fors menar att frågan måste få större bredd och att förutom jurister, säkerhetsexperter och personer inom IT, måste akademin och de med ett strategiskt verksamhetsansvar i större utsträckning börja diskutera frågan om hållbar digitalisering. Att Säkerhetspolisen, Polismyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, (MSB) nyligen lyfte frågan i en rapport tycker hon självklart är mycket positivt. Anna Fors är väldigt tydlig med vilken förändring hon vill se i arbetet med hållbar digitalisering.

      – Jag skulle önska att den svenska statsförvaltningen fick en tydlig inriktning: Hur ska den svenska digitala suveräniteten säkras och hur definierar vi den, säger hon.

      Högskoleprofessor en av drivkrafterna

      En av drivkrafterna bakom konferensen är Björn Lundell, professor i datavetenskap vid Högskolan i Skövde. Han medverkar också med flera föredrag under dagen. Förutom att inleda konferensen kommer Björn Lundell att tala om utmaningar och utgångspunkter för Hållbar digitalisering och även lyfta observationer från genomförd forskning med fokus på olika typer av inlåsning. Göran Westerlund, digitaliseringsansvarig/CDO på Alingsås kommun sätter i sitt anförande fokus på anskaffning och utveckling för Hållbar digitalisering. Konferensen är kostnadsfri, men antalet platser är begränsat. 

      Mer information om konferensen.

      Kontakt

      Professor i datavetenskap

      Publicerad: 2020-07-20
      Senast ändrad: 2020-07-20
      Sidansvarig: webmaster@his.se