Nu är det klart vilken kandidat som ska höras i arbetet med att rekrytera en ny rektor till Högskolan i Skövde. Kandidaten är Muriel Beser Hugosson som idag är professor och skolchef på KTH i Stockholm.
Hur kändes det när du fick beskedet att du är den kandidat som rekryteringsgruppen vill ska genomgå hörande?
Jag blev jätteglad och känner mig hedrad av att gruppen för fram mig som den kandidat som ska höras.
Vad visste du om Högskolan i Skövde för ett år sedan?
För ett år sedan visste jag att Högskolan i Skövde är stark inom dataspel. Jag visste också att KTH:s nuvarande rektor tidigare var rektor på Högskolan i Skövde och talar varmt om Högskolan. Senare har jag givetvis lärt mig att Högskolan i Skövde är stark inom många områden, inte bara inom dataspelsområdet.
Vad visste du om staden Skövde och Skaraborgsområdet för ett år sedan?
För ett år sedan förknippade jag staden Skövde med läget mellan Vänern och Vättern. Skaraborgsområdet förknippade jag med områdets viktiga roll i den svenska historien. Då var Mariestad den ort i Skaraborgsområdet jag hade en tydlig relation till eftersom min svärmor kommer därifrån.
Idag är du skolchef på ett stort lärosäte i en storstad. Det hörande du ska vara med om är en del i arbetet med att rekrytera en rektor till en mindre högskola i en medelstor stad. Hur känner du inför den skillnaden?
Jag förstår att Högskolan i Skövdes roll skiljer sig från det jag tidigare har erfarenhet av. Det tycker jag känns spännande och utmanande.
Vad tycker du är särskilt roligt att arbeta med i din nuvarande roll?
Att coacha och hjälpa medarbetare så de kan växa i sin uppgift. Till exempel tycker jag det är roligt när jag kan stödja en medarbetare så att personen vågar ta sig an ett chefsuppdrag. Det kan vara ett stort steg för en person. Den som gör en akademisk karriär utbildas ju inte första hand för att vara chef.
Du har inte bara arbetat inom akademin utan även i näringslivet, kan du berätta något om det?
Ja, jag har arbetat på flera olika konsultbyråer genom åren. Det största uppdrag jag har genomfört som konsult var att leda utvärderingsprogrammet kopplat till försöket med trängselavgifter i Stockholm. Programmet bestod av 35 olika utvärderingsprojekt som drevs parallellt och vi hade en budget på en miljard. Det var ett uppdrag med många utmaningar. Idag finns trängselavgifterna i Stockholm och ses nog mest bara som en del av stadens infrastruktur. Att jag fick uppdraget berodde på att jag hade disputerat inom transportmodellering.
Vad gör du för att koppla av?
Jag stickar tröjor och lyssnar på ljudböcker med svenska författare. Att sticka ger både avkoppling och möjlighet till lite problemlösning. Framförallt stickar jag tröjor till mig själv. Det låter kanske lite själviskt men jag vill inte pracka på någon annan tröjorna jag gör.
Beser och Hugosson, det låter som namn med både fransk och svensk anknytning, hur ser den kopplingen ut?
Min pappa är fransman och min mamma är svenska. Det gör att jag har både svenska och franska som modersmål. Jag åker också ganska ofta till det hus som min släkt har kvar i södra Frankrike.
Du bor i Tyresö, hur ser familjen på att du hörs som kandidat i en rektorsrekrytering i Skövde?
Familjen har bara varit positiv. Alla är stolta över att jag blev den kandidat som rekryteringsgruppen har valt ut för hörandet.
Hörandet är i Sal D105 den 29 april, vet du hur du hittar dit?
Nej, inte riktigt. Jag smög omkring lite på Högskolans fina campus när jag var i Skövde senast, men jag får nog ändå be att någon möter mig och visar mig till salen när det är dags för hörandet.
Fakta om Muriel Beser Hugosson
- Ålder: 52 år
- Bor: I Tyresö utanför Stockholm
- Familj: Gift med Björn och har tre barn i åldrarna 10, 18 och 21 år.
- Nuvarande jobb: Sedan 2016 skolchef vid Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad på KTH. Skolan har sex institutioner, drygt 3000 helårsstudenter och 700 anställda.
- Akademisk bakgrund: Disputerade 2003 vid KTH med avhandlingen ”Issues in Estimation and Application of Long Distance Travel Demand Models”. Blev 2016 docent vid KTH i ämnet Transportmodellering och är numera professor på KTH i samma ämne.