Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Kan djur hjälpa oss förstå hur vi ska interagera med robotar?

   Publicerad 26 oktober 2020

   Den internationella konferensen RO-MAN tilldelade nyligen priset för utmärkt tvärvetenskaplig forskning till Erik Lagerstedt, doktorand i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde. Utmärkelsen får han för en artikel, i vilken han utvärderar interaktion mellan människa och robot genom att ta lärdom från interaktion mellan människa och djur.

   Över 330 artiklar skickades in till den årliga internationella konferensen RO-MAN (Robot & Human Interactive Communication), en konferens med fokus på människa-robot interaktion. Totalt delades tre utmärkelser ut och Erik Lagerstedt tilldelades det prestigefyllda priset, som på engelska heter Distinguished Interdisciplinary Research Award.

   Hur känns det att ta blivit tilldelad detta pris?

   – Det känns väldigt roligt! Då och då träffar man på forskare som pratar om denna typ av frågor, men än så länge är det väldigt outforskat. Eftersom man normalt brottas med dessa frågor på egen hand känns det verkligen extra kul att få den här typen av pris. Att mitt bidrag till forskningen är viktig, säger Erik Lagerstedt.

   Jämför robotar med djur

   En utmaning inom forskningsfältet människa-robot interaktion är att utvärdera själva interaktionen. Vad ska vi jämföra kommunikationen med? Naturligast för oss är att jämföra den med hur vi interagerar människor emellan. Det är en utmaning eftersom människans interaktion med andra människor är väldigt olik den vi har med robotar. Frågan Erik Lagerstedt ställt sig och utgått från i sin artikel är om vi istället ska se vår interaktion till robotar, likartat den vi har till djur.

   – En fördel med att jämföra med djur är att det finns något att utgå ifrån. Människa-robot interaktion är mer eller mindre är ett oskrivet blad eftersom vi inte kan likställa den med hur vi kommunicerar med våra medmänniskor. Vi vet helt enkelt inte hur vi ska analysera den data vi får in. Genom att istället titta på hur vi analyserar vår interaktion till djur tror jag att vi kan lära oss mer om hur vi ska tolka vår interaktion till robotar, säger Erik Lagerstedt.

   Vad händer framöver?

   – Jag är i slutfasen av mitt doktorerande som är planerat till våren 2021, så jag håller på att knyta ihop säcken. Jag tror att den här typen av riktning inom människa-robot interaktion kommer bli allt viktigare, vilket jag kommer jag betona i min avhandling, avslutar Erik Lagerstedt.

   Kontakt

   Handledare

   Foto av Erik Lagerstedt

   Erik Lagerstedt

   Institutionen för informationsteknologi

   Publicerad: 2020-10-26
   Senast ändrad: 2020-10-26
   Sidansvarig: webmaster@his.se