Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Skövdeforskare inbjuden som expert till EU

      Publicerad 13 september 2018

      Högskolan i Skövde har under lång tid haft framgångsrik forskning kring öppen programvara och öppna standarder. När EU nu gör en utredning på området har Björn Lundell, professor i datavetenskap, bjudits in som expert i Bryssel.

      Det är EU-kommissionens Joint Research Centre (JRC) och Directorate General Communications Networks, Content and Technology (DG CONNECT) som står värdar för mötet. Bland de inbjudna experterna den 18 september finns Björn Lundell.
      – Det känns väldigt roligt. Det är också en unik möjlighet för oss att nå ut med resultat från den forskning vi bedrivit och bedriver. Resultatet av den här utredningen är oerhört viktig, därför känns det också värdefullt att kunna bidra till på den pågående analysen med våra kunskaper.

      Utreder hur olika utgångspunkter kan förenas

      EU vill med utredningen, som pågår fram till i april 2019, analysera de komplexa relationerna mellan IT-standarder och öppen programvara för att se vilka förutsättningar det finns för att dessa olika traditioner för utveckling kan samexistera och vidareutvecklas i symbios. En delikat uppgift.
      – Det finns stora skillnader mellan IT-standarder och öppen programvara, som kan liknas vid att förena två band med väldigt olika musikstilar. Det finns en del som förenar, samtidigt som olika intressenter har fundamentalt olika utgångspunkter och mål. Det finns olika ideologiska, affärsmässiga, juridiska och tekniska traditioner, exempelvis hur man ser på licensiering av programvara och patent som belastar standarder. EU vill undersöka hur de här två kan samexistera på bästa sätt.

      Viktigt för demokratin

      Öppen programvara (eng. open source software) tillhandahålls under licenser som är erkända av organisationen Open Source Initiative (opensource.org). Öppen programvara ger användare rätt att fritt använda, undersöka, modifiera, kopiera och distribuera programvaran. Tidigare forskning från Högskolan i Skövde har visat att krav på användning av konkurrensneutrala öppna IT-standarder sällan efterlevs av svenska organisationer, vilket skapar inlåsning och hinder för konkurrensneutral IT-upphandling.

      Från EU (Simenova 2015) har det också uppskattats att öppen programvara bidragit till Europas ekonomi med i storleksordningen 5000 miljarder kronor.
      – Många jobbar mot en digitalisering där organisationer samtidigt binder upp sig till särskilda system och plattformar. Det leder till ökad risk för att tappa kontroll över information och handlingar – och ytterst utgör det därför ett hot mot dagens samhälle och demokrati. Situationen är liknande även i övriga Europa. Det understryker också betydelsen av utredningen.

      Kontakt

      Professor i datavetenskap

      Publicerad: 2018-09-13
      Senast ändrad: 2020-01-23
      Sidansvarig: webmaster@his.se