Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   ASSAR ger nya möjligheter för Skaraborg och Sverige

   Publicerad 22 september 2020

   ASSAR Industrial Innovation Arena – en samverkansplattform med en fysisk utvecklingsmiljö i centrala Skövde. Det är idag en av Sveriges främsta mötesplatser för framtidens industri. Men vad är det egentligen som gör samverkansplattformen så framgångsrik?

   ASSAR Industrial Innovation Arena är en samverkansplattform initierad av Högskolan i Skövde, Science Park Skövde, IDC West Sweden AB och de båda Volvobolagen. Tanja Lundberg är projektledare för ASSAR och beskriver de olika framgångsfaktorerna.

   – En stor del av framgången i ASSAR är att företagen vi arbetar med har en stark vilja att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter, kombinerat med en nyfikenhet och vilja att utvecklas – både själva och tillsammans med andra.

   VISION – ett konkret framgångsexempel

   För att konkret beskriva ASSARs framgångsfaktorer är det bäst att göra det genom ett av alla de projekt som idag finns i arenan – projektet VISION (Visuellt system för automatisk kvalitetsgranskning). Ansvarig för projektet i ASSAR är Anna Syberfeldt, professor i produktionsteknik vid Högskolan i Skövde, och hon beskriver projektet:

   – I VISION-projektet jobbar vi med bildbaserad analys för att upptäcka kvalitetsproblem som kan finnas i tillverkningsindustrin. Nästan alla företag har i någon utsträckning problem med kvalitet i sin produktion och här använder vi då den senaste tekniken inom bildanalys och artificiell intelligens för att upptäcka de här problemen direkt i produktionen. På ASSAR får vi möjlighet att experimentera för att se vad som fungerar och vad som inte fungerar.

   Den teknik som används i VISION-projektet är baserad på artificiell intelligens och det som kallas för Deep Learning. Tekniken har utvecklats väldigt mycket de senaste åren och är otroligt kraftfull när det handlar om att upptäcka avvikelser genom bildanalys.

   – Något som har varit väldigt viktigt för oss i VISION-projektet är att ha med både små och stora tillverkande aktörer. Vi vill att de lösningar vi utvecklar i projektet och här på ASSAR ska fungera både för de riktigt stora företagen, men också för de små och medelstora företagen som finns runtomkring oss, säger Anna Syberfeldt.

   Livslångt lärande, nätverk och teknikutveckling

   Övriga aktörer i VISION-projektet vittnar om att delaktighet i forskningsprojekt innebär vinster för företagen, bland annat i form av mer mångfald, livslångt lärande och kunskapsöverföring:

   – ASSAR är en fantastisk möjlighet att ta till sig ny teknik och lära sig nya arbetssätt tillsammans med övriga aktörer. Det är en styrka att kunna ha det här nätverket som ASSAR möjliggör, säger Ida Fransen på Volvo Cars.

   – Fördelen med att vara en del av ASSAR är att vi får träffa flera samarbetspartners och andra företag på en neutral plats där vi kan utveckla tekniker och demonstrera dem på en kontrollerad yta innan vi lyfter in dem i vår produktionsmiljö. Som jag ser det så skulle tekniken från VISION-projektet kunna spridas horisontellt på flera applikationsområden i framtiden så att vi kan utveckla våra processer och leverera en bättre produkt till slutkunderna, säger Tobias Synnergren på Volvo GTO.

   – Vinsten för Jonsac är att vi kan ta bort en hel del manuellt kontrollarbete och höja kvaliteten genom att låta kamerorna och VISION-systemet jobba istället, säger Peter Ramberg, VD på Jonsac AB.

   Nya möjligheter för Skaraborg och Sverige

   Anna Syberfeldt ser att de framgångsfaktorer som nås via ASSAR, ger lärdomar som kan få stor spridning.

   – Vi har sett att resultaten från det här projektet faktiskt överträffar vad vi trodde skulle vara möjligt. Vi avser att arbeta vidare med den här tekniken och skapa nya projekt och nya möjligheter för den tillverkande industrin här i Skaraborg och i Sverige. Vi ska fortsätta att samarbeta med de partners som finns i och kring ASSAR för att göra det attraktivt att vara en del av den här utvecklingsresan med Högskolan framöver.

   Nya värden, arbetssätt och tekniker

   – ASSARs främsta resultat handlar inte om vad ASSAR själv genomför, utan vad som skapas i arenan och plattformen som ASSAR kan tillhandahålla. Det som sker när man kopplar ihop rätt företag, organisationer och personer som prestigelöst hjälper varandra med målet att gemensamt hitta den bästa lösningen med varandras kompetenser och erfarenheter – det är då nya värden, arbetssätt och tekniker utvecklas på riktigt, avslutar Tanja Lundberg, projektledare på ASSAR.

   Projektet VISION är finansierat av Produktion 2030 och medverkande partners är Högskolan i Skövde, Jönköping University, Swerea, AB Volvo, Volvo Cars AB, Jonsac AB och IDC West Sweden. ASSAR finansieras av Skövde kommun, Västra Götalandsregionen, Skaraborgs kommunalförbund och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

   My Andersson och Marcus Gottschlich arbetar med bildanalys inom projektet VISION under praktiken på ASSAR.

   Läs mer om ASSAR på https://assarinnovation.se/

   Kontakt

   Professor i produktionsteknik

   Publicerad: 2020-09-22
   Senast ändrad: 2020-09-22
   Sidansvarig: webmaster@his.se