Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Ny rapport om platsers utveckling på landsbygden

      Publicerad 11 december 2020

      Projektet Off Season Art Gardening går in på sitt tredje och sista år. Landskonst, landskapsarkitektur och trädgårdsdesign får ta plats i det offentliga rummet med hjälp av lokala konstnärer. Som en del i projektet kommer nu Lotten Svensson från Högskolan i Skövde med en rapport om användningen av kulturella uttryck och landmärken på landsbygden.

      Sedan 2018 är Högskolan i Skövde delaktig i det internationella projektet Off Season Art Gardening. I projektet arbetar konstnärer inom områdena landskonst, landskapsarkitektur och trädgårdsdesign med att bland annat implementera landkonstinstallationer i öppet offentligt utrymme. Lotten Svensson, lektor i produktionsteknik och Lars Vipsjö, lektor i medier, estetik och berättande är med från Högskolan och bidrar med kunskap inom plats- och landsbygdsutveckling, storytelling, samt inspel kring hur kultur kan användas för att utveckla landsbygdsområden.

      Bilden av en plats

      I dagarna publicerades Lotten Svenssons rapport ”Bilden av en plats – hur används kulturella uttryck och landmärken på landsbygden” som en del av projektet. Rapporten är en tolkning av Lynchs (1960) stadsplaneringsmodeller från USA, där delar av modellen har varit utgångspunkt för hur landsbygdsområden kan utvecklas. Tankar kring människors rörelser i området, stråk, noder och viktiga landmärken är viktiga delar i utvecklingen, enligt Lynch. I rapporten diskuteras bilden av en plats och de olika perspektiv som kan belysas – allt från den som länge varit bosatt i området till den tillfällige besökaren. Design av stigar, vägar och rörelsemönster tas upp för att visa på möjligheter att skapa händelser och upplevelser också på landsbygden.

      "Då projektet tar till vara både fasta och mer förgängliga material så kan konstverk och landmärken förändras från år till år, vilket skapar en nyfikenhet att besöka området fler gånger”, skriver Lotten Svensson i sin rapport. Lotten har också illustrerat landmärken från de olika deltagande kommunerna i rapporten.

      Off Season Art Gardening

      Det EU-finansierade projektet drivs av Mariestads kommun, tillsammans med Sense of Place, Nederländerna och Ukmergé kommun i Litauen. Rapporten är en delleverans för att stödja insatser kring platsers utveckling på landsbygden, i det treåriga projektet som går mot sitt avslut under 2021. 

      Kontakt

      Lektor i industriell ekonomi

      Publicerad: 2020-12-11
      Senast ändrad: 2020-12-11
      Sidansvarig: webmaster@his.se