Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Forskning: Vill minska risken med mobila enheter

      Publicerad 8 september 2020

      Det har blivit vanligt att många använder sin mobiltelefon både privat och på jobbet. Detta kan medföra risker för företagen, då det blir otydligt vem som äger informationen. Martin Brodin, industridoktorand vid Högskolan i Skövde, har forskat om säker informationshantering med fokus på mobila enheter.

      Mobila enheter spelar en allt större roll i näringslivet och idag har i stort sett alla minst en mobil enhet för privat bruk och de flesta även minst en för arbetsrelaterade uppgifter. I många fall används samma enhet både privat och på jobbet. Utvecklingen har gått väldigt fort och organisationers säkerhetsarbete har inte hängt med fullt ut. Detta medför flera onödiga och ibland okända risker. Martin Brodin är industridoktorand på Institutionen för informationsteknologi på Högskolan i Skövde, och forskar om säker informationshantering med fokus på mobila enheter.

      – För tjugo år sedan när strategier för it säkerhet togs fram så fanns inte mobila enheter på det sättet som de finns idag. Då hade du din mobil till att ringa med, sedan började folk skicka mail, och så småningom också använda företagsmobilerna privat. Då blir det svårt att veta vem som äger vilken information, säger Martin Brodin när vi träffar honom för en intervju.

      Nytt ramverk för att lösa problemen

      Brodins avhandling beskriver ett Action Design Research-projekt där ett ramverk för små och medelstora företag tas fram och testas. Målet med ramverket är att förbättra hanteringen av mobila enheter på ett säkert sätt. Projektet genomförs tillsammans med ett litet svenskt konsultbolag och ramverket utvärderas i flera andra företag.

      – För att motverka att informationen läcker från företagen så har jag tittat på det strategiska arbetet och tagit fram ett ramverk där jag tittat på vilka analyser som behöver göras. Ofta resulterar detta i att det behöver tas fram nya policys eller riktlinjer som implementeras hos företaget, fortsätter disputanden.

      Resultatet i forskningen visar att enkla teoretiska modeller kan integreras med välkända analystekniker för att stödja ledningen och ge praktisk hjälp för små och medelstora företag att förbättra mobilsäkerheten. Det viktigaste bidraget till både vetenskapen och näringslivet är ett strukturerat tillvägagångssätt för ledningen att hantera strategiarbetet kring mobila enheter.

      Tillbaks till företaget

      Innan Martin Brodin påbörjade sin doktorering på Högskolan i Skövde arbetade han på Actea, som också varit med och finansierat hans forskning.
      – Efter min avhandling så kommer jag gå tillbaks till Actea Consulting där jag är anställd som informationssäkerhetsexpert. Där kommer jag att fortsätta arbeta med informationssäkerhet, och dra nytta av de lärdomar jag fått under min tid vid Högskolan.

      Martin Brodin försvarar sin avhandling "Managing Information Security for Mobile Devices in Small and Medium-Sized Enterprises" den 11 september kl 13 på Högskolan i Skövde.

      Handledare

      Jeremy Rose, professor emeritus, Högskolan i Skövde
      Rose-Mharie Åhlfeldt, biträdande professor, Högskolan i Skövde
      Stewart Kowalski, professor, Högskolan i Skövde och Norwegian University of Science and Technology

      Opponent

      Mikko Siponen, professor, University of Jyväskylä, Finland

      Examinatorer

      Karin Hedström, professor, Örebro universitet
      Ilia Bider, professor, Stockholms universitet
      Basel Katt, docent, Norwegian University of Science and Technology

      Industridoktorand

      Martin Brodin

      Institutionen för informationsteknologi

      Publicerad: 2020-09-08
      Senast ändrad: 2020-09-08
      Sidansvarig: webmaster@his.se