Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Serious Games ledde Vania från Peru till Skövde

   Publicerad 18 november 2020

   Högskolan i Skövde tar emot studenter från hela världen. En av de som rest längst för att studera är Vaina Castagnino som 2018 flyttade från Peru till Skövde för att studera på magisterprogrammet Serious Games. Nu driver hon spelstudio både i Sverige och i Peru, jobbar med Sweden Game Conference och drömmer om att skapa serious games för barn.

   Vania Castagnino kommer från Peru, där hon studerade gravering och illustration (Fine Arts) samt arbetade på det egna spelföretaget Hermanos Magia. I september 2018 lämnade hon Sydamerika för att studera på magisterprogrammet Serious Games vid Högskolan i Skövde.

   – Högskolan i Skövde var det enda lärosätet jag kunde hitta, i hela världen, som hade en utbildning inriktad mot serious games. Det var också en fördel att jag har ett italienskt pass, då mina morföräldrar och min farfar var från Italien. Det ger mig möjlighet att kunna studera utan terminsavgifter vid högskolor och universitet inom EU.

   Mer än bara underhållning

   Studenterna som läser Serious Games lär sig att utveckla spelbaserade system med syftet att förmedla något utöver ren underhållning. Det kan exempelvis vara spel för träning, marknadsföring, utbildning eller fortbildning.

   – När jag läste min kandidatutbildning fick jag lära mig att nästan vad som helst kan vara mediet i ett konstprojekt. Därför kan även dataspel vara konst. Jag läste på en hel del om dataspel och hittade definitionen för serious games. Om spel som är mer än underhållning räknas som serious games, då är ett spel som ska åstadkomma en konstnärlig upplevelse också ett serious game. Vid det laget var jag helt såld på konceptet.

   Ungefär tio studenter antas varje år till utbildningen i Skövde, och studenterna kommer från världens alla hörn.

   – Jag tyckte att Högskolan i Skövde var mysig. Lärarna var fantastiska och jag hade både tid och utrymme till att ha en bra relation till dem. Skövde är en trevlig stad och det var enkelt att fokusera på studierna här. Jag är van vid att bo i en mycket större stad än Skövde.

   Två spelstudior i olika världsdelar

   Nu, ett drygt år efter avslutade studier arbetar Vania Castagnino med flera olika saker. I oktober jobbade hon med Sweden Game Conference som hölls på ASSAR i Skövde och livestreamades över hela världen. Hon driver också spelföretaget An Otter Team i Göteborg samtidigt som hon har kvar Hermanos Magia med sina vänner i Peru. De släppte just sitt första spel, Arrog. Då och då jobbar hon också på en internationell förskola. Men just nu är det fokus på hitta finansiärer för att utveckla spel med An Otter Team.

   – Vi vill börja göra serious games för barn. Under mina magisterstudier gjorde vi ett kombinerat bräd- och mobilspel i samarbete med Lidköpings kommun. Spelet ”Stadsbyggarna” används för att lära barn om hur det är att planera uppbyggnaden av en stad, och det var väldigt uppskattat. Jag skulle också vilja fortsätta jobba med Sweden Game Conference i framtiden.

   Till någon som funderar på att studera spelutveckling på Högskolan i Skövde är Vania tydlig.

   – Skövde ger dig väldigt bra verktyg och kontakter i spelbranschen. Ta vara på dem så mycket du kan.

   Se filmen om serious games i Skövde

   Vill du veta mer? I den här webbisoden kan du följa företagen Zcooly och IUS Innovation, två Skövde-företag som arbetar enbart med serious games.

   Läs mer

   Spelet Stadsbyggarna
   Serious Games - magisterprogram
   Sweden Game Conference

   Publicerad: 2020-11-18
   Senast ändrad: 2020-11-18
   Sidansvarig: webmaster@his.se