Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Cyberkriminella använder corona för att lura dig

   Publicerad 13 juli 2020

   Det finns en uppsjö av cyberkriminella som begår olika brott. Alla har den gemensamma nämnaren att de utnyttjar manipulation och mänskligt beteende för att lura människor. Du har säkert hört talas om det; fake news, phishing, nätbedrägeri och så vidare. – Nu, mitt under pågående pandemi, är det uppenbart att covid-19 och människors rädsla för viruset används för att manipulera, säger Joakim Kävrestad, forskare inom informationssäkerhet vid Högskolan i Skövde.

   Det är sommar och många slappnar av, det sista man tänker på är risken att tappa bort sitt lösenord eller risken att bli lurad av en främmande person på internet. Det är nog rimligt att anta att många försöker slappna av lite extra just i år, för att komma så långt från verkligheten i Coronapandemins spår som möjligt och för att umgås i trygghet med de närmaste. Alla känner nog att de behöver slappna av och vila upp sig under sommaren, speciellt efter den här, minst sagt, ovanliga våren. Tyvärr är det något cyberkriminella spelar på för att försöka tjäna pengar.

   Lurar med det som är aktuellt

   Marcus Nohlberg, även han forskare inom informationssäkerhet vid Högskolan i Skövde, menar att den här typen av bedrägerier har funnits sedan länge.

   – Att cyberkriminella använder manipulation för att lura sig till pengar eller saker är inget nytt. Vi ser även manipulation i form av fake news, eller desinformation, där olika avsändare sprider avsiktliga felaktiga budskap i syfte att sprida falska sanningar eller bilda opinion. Något som dessa manipulatörer är väldigt skickliga på är att utnyttja det som är aktuellt för att lura sina offer. Därför ser vi varje sommar en ökning av Blocket-bedrägerier som handlar om sommarmöbler, badleksaker och liknande. Under pågående pandemi ser vi det man kan förvänta sig. Manipulatörer använder coronaviruset för att manipulera och vi andra behöver vara extra uppmärksamma.

   Utnyttjar människors oro

   Bedragare och andra manipulatörer utnyttjar pandemin och människors oro. Tidigt under pandemin sålde många handsprit och olika skydd till ockerpriser. Nu, lite senare under pandemin, säljs påstådda själv-test eller mediciner som påstås kunna hjälpa mot covid-19.

   – I många fall är det 100 % bluff, säger Joakim Kävrestad.

   Även fake news om covid-19 förekommer i hög grad. Det finns exempel på nyheter eller information som påstår att 5G-tekniken ligger bakom utbrottet och att det skulle vara bra att dricka blekmedel för att klara sig undan infektion.

   – Båda påståenden är naturligtvis helt ogrundade. Det är viktigt att vara uppmärksam just på fake news. Inte sällan är avsändaren en främmande makt som vill skada vår demokrati, säger Joakim Kävrestad.

   Så, hur skyddar man sig från eländet?

   – Mitt bästa tips är att vara lite skeptisk. Låter något uppseendeväckande eller för bra för att vara sant är det rimligt att kolla upp. När det gäller affärer med privatpersoner ska man alltid göra upp affären öga mot öga om det är möjligt och vara extra skeptisk om någon försöker pressa fram en snabb affär. För fake news kan man vara uppmärksam på väldigt sensationella texter och texter som är väldigt känslosamma eller ser ut att vara politiskt riktade. Är man fundersam är det viktigt att kolla upp, exempelvis genom att söka fram andra källor som kan styrka det man läser, säger Joakim Kävrestad.

   – Mitt bästa tips är att vara långsam. Det är sällan så bråttom som man kan tro. Avvakta lite, och fråga någon som inte är känslomässigt engagerad i vad det nu kan vara. Genom att avvakta lite lugnar känslor ner sig, och det går att bli mer sansad. Det är aldrig fel att ge det fem minuter och att fråga någon annan, säger Marcus Nohlberg.

   Läs mer hos Europeiska kommissionen: 

   Se upp med desinformation

   Kontakt

   Lektor i datavetenskap

   Bitr. avd. chef/Lektor i informationsteknologi

   Joakim Kävrestad

   Institutionen för informationsteknologi

   Publicerad: 2020-07-13
   Senast ändrad: 2020-07-13
   Sidansvarig: webmaster@his.se