Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Skövdeforskare i framgångsrikt EU-projekt om sepsis

      Publicerad 2 juli 2020

      Den pågående pandemin visar riskerna med infektioner och belyser behovet av effektiva metoder för att snabbt kunna diagnostisera olika sjukdomstillstånd. Forskarna Anna-Karin Pernestig och Diana Tilevik på Högskolan i Skövde har tillsammans med andra europiska forskare tagit fram ett helt nytt instrument som kan diagnostisera sepsis på bara några timmar – en klar förbättring från de två dygn som det tar i dag. Nu används instrumentet på laboratorier i Europa.

      Varje år dör åtta miljoner människor av sepsis. Unga som gamla, och det drabbar människor i alla världsdelar. Sepsis kan drabba en tidigare helt frisk person, men är vanligare hos äldre med nedsatt immunförsvar och andra riskfaktorer. Sjukdomsförloppet är mycket snabbt och på bara några få timmar kan en persons tillstånd bli livshotande. En tidig och tillförlitlig diagnos med rätt antibiotikabehandling kan i många fall vara skillnaden mellan liv och död. Tiden är helt klart en avgörande faktor i behandlingen.

      Syftet med EU-projektet Horizon 2020, Smartdiagnos, var att utveckla nya system för att kunna identifiera ett brett spektra av bakterier och svampar i blodet på bara några timmar. En ny teknik som används direkt på blod för att påvisa mikroorganismer och resistensgener har utvecklats, vilket möjliggör att den sjukdomsframkallande mikroorganismen kan hittas direkt i blodet.

      – Idag ställs diagnosen vanligen efter en blododling som tar minst 1-2 dagar. Förutom den långa tiden så är det inte långt ifrån alla sjukdomsorsakande mikroorganismer som kan påvisas genom blododling, förklarar Diana Tilevik, forskare och lektor i systembiologi.

      Ett helt nytt instrument

      Inom projektet har nu forskare tillsammans med företag arbetat för att ta fram ett nytt instrument – Hyborg. Instrumentet ska göra det möjligt att gå direkt från blodprov till svar på bara tre timmar. Det har testats i en pilotstudie på Unilabs på Skaraborgs sjukhus i Skövde.

      – Vi fick ett väldigt positivt mottagande av prototypen. Därefter har det genomförts en utvärdering av prestandan hos det nya instrumentet på insamlade patientprover från tre kliniska laboratorier i Europa, varav Unilabs var ett, berättar Anna-Karin Pernestig, forskare och lektor i biovetenskap.

      Forskning som gör skillnad

      Hyborg-instrumentet är godkänt och används redan av två kliniska laboratorier i Tjeckien och Österrike. Tidsfaktorn från 48 till tre timmar är en stark faktor och ibland helt avgörande, eftersom det kan rädda liv om rätt medicinering kan sättas in tidigare. Det är en stor vinst, självklart framför allt för patienten, men också för vården. Tidigare diagnostik ger en bättre utgång för patienterna som leder till kortare sjukhusvistelse och rehabiliteringstid som i sin tur färre vårddagar på sjukhuset.

      – Det känns jättebra. Det här är ett instrument som kommer att kunna göra skillnad, konstaterar Diana Tilevik och Anna-Karin Pernestig.

      Diana Tilevik och Anna-Karin Pernestig har tillsammans med andra europiska forskare tagit fram ett helt nytt instrument som kan diagnostisera sepsis på bara några timmar.

      Läs mer om projektet SMARTDIAGNOS på smartdiagnos.eu

      Lyssna åp intervju med Anna-Karin Pernestig i P4 Skaraborg, 2020-07-03: Effektivare instrument kan rädda liv

      Kontakt

      Lektor i biovetenskap

      Prefekt/Lektor i systembiologi

      Publicerad: 2020-07-02
      Senast ändrad: 2020-07-02
      Sidansvarig: webmaster@his.se