Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Två miljoner till forskningsprojekt som leds av Högskolan

      Publicerad 22 januari 2020

      Det krävs innovativa lösningar inom hälso- och sjukvården för att hantera nya utmaningar. Nyligen beviljade Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, två miljoner kronor till ett projekt som ska kartlägga innovationssystemet för Skaraborgs Sjukhus. Projektet pågår till och med 2021 och leds av Högskolan i Skövde.

      Inom sjukvården finns ett stort behov av innovativa lösningar för att hantera de utmaningar vården ställs inför i takt med att samhället förändras. En innovation innebär något nytt och nyttigt. Ett innovationssystem handlar i sin tur om förutsättningarna för att innovationer uppstår och sprids. Det utgörs vanligtvis av aktörer och kompetenser även utanför den egna organisationen. När det gäller ett sjukhus är det dock inte självklart hur innovationssystemet ser ut.

      Därför ska systemet nu kartläggas genom projektet ”Innovationssystemet för ett sjukhus – att förstå möjligheter och hinder för innovation i sjukhusvård”. Vinnova har beviljat två miljoner kronor till projektet, i vilket Skaraborgs Sjukhus (SkaS) kommer att fungera som en pilotstudie för att förstå innovationssystemet i och runt ett sjukhus.

      Projektgruppen vid projektstart. Från vänster: Reza Javid, Christine Mulder, Noomie Eriksson, Anna Kjellsdotter, Gary Linneusson, Maria Holmén, Svante Lifvergren och Thomas Andersson.

       

      Viktigt med samspel

      Innovationssystemet handlar dels om hur SkaS nyttjar sina egna kompetenser för innovation, men precis lika viktigt är relationerna med andra aktörer som har en kompetens SkaS behöver, men inte har själva.

      – Om vi tar exemplet digitalisering i vården, så är ofta digitaliseringsexperterna svaga på vård och experterna på vård är svaga på digitalisering. Det är svårt att mötas och kunna använda varandras kompetenser fullt ut. Ett välfungerande innovationssystem innebär att det finns kopplingar mellan olika kompetenser som underlättar innovationer, säger Thomas Andersson, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde och projektledare för projektet.

      Nyansera styrning inom vården

      Ett av projektets mål är att hjälpa SkaS att utveckla sitt innovationssystem, utifrån möjligheter och hinder som identifieras i kartläggningen. Thomas Andersson hoppas på att kunna nyansera den stressade styrning som kan förekomma inom en vårdverksamhet.

      – Jag kan tänka mig att det finns goda idéer hos medarbetarna, men att många inte får chansen att realisera dem, bland annat på grund av att de har för mycket annat att göra. Jag hoppas att vi ska kunna utveckla och stötta innovationskraften hos medarbetarna inom vården.

      Ska fungera i andra verksamheter

      Ett annat mål är att ta fram metodik för att förstå och kunna utveckla innovationssystem i andra verksamheter än bara på SkaS. Resultatet ska kunna översättas till praktiska utvecklingsmöjligheter.

      – Det är därför mycket viktigt att Skaraborgs Sjukhus och Innovationsplattformen inom Västra Götalandsregionen deltar. Vårt fokus på Högskolan är forskningsresultaten, men för Skaraborgs Sjukhus är det mer kopplat till utveckling av det egna innovationssystemet och för Innovationsplattformen att stärka innovationskraften inom hela regionen. Vi får se vad vi hittar kring vad som är generellt för verksamheten och vad som är specifikt för vissa avdelningar. Det ska bli väldigt spännande att se, säger Thomas Andersson.

      Projektet, som ska pågå till och med 2021, finansieras av Vinnova och leds av Högskolan i Skövde. Ytterligare aktörer är Skaraborgs Sjukhus, Innovationsplattformen inom Västra Götalandsregionen samt Jönköping University.

      Läs mer

      Forskningsprojektets hemsida

       

      Kontakt

      Professor i företagsekonomi

      Publicerad: 2020-01-22
      Senast ändrad: 2020-02-10
      Sidansvarig: webmaster@his.se