Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Hoppas hitta ny behandlingsmetod vid hjärtsvikt

      Publicerad 3 december 2020

      Benyapa Tangruksa, magisterstudent i infektionsbiologi vid Högskolan i Skövde, är med i ett viktigt samverkansprojekt där man hoppas hitta en ny behandlingsmetod vid hjärtsvikt.

      Benyapa Tangruksa växte upp i Thailand och flyttade till Sverige när hon var sexton år gammal. Hon visste tidigt att hon ville ha en karriär inom forskning och vetenskap.

      – Jag blev mer intresserad av biologi, särskilt molekylärbiologi, när jag gick på gymnasiet och läste om genetik, säger Benyapa.

      Utforskar hjärt-kärlsystemet

      Benyapas stora intresse ledde henne till studier i biovetenskap med inriktning molekylär biodesign vid Högskolan i Skövde och hon tog sin kandidatexamen i år. Nu läser hon Infektionsbiologi - masterprogram och är i full gång med sin magisteruppsats.

      – Jag skrev min kandidatuppsats om hjärthypertrofi och ville gärna fortsätta utforska hjärt-kärlsystemet, så min handledare vid Högskolan i Skövde hjälpte mig att komma med i det här samverkansprojektet. Jag tycker verkligen om att arbeta i laboratoriet och är väldigt glad över att vara en del av ett projekt som potentiellt kan bidra till en bättre behandling av hjärt-kärlsjukdomar, säger Benyapa.

      Näringsliv och akademi i samarbete

      Projektet som Benyapa är involverad i är ett samarbete mellan näringsliv och akademi. Involverade parter är AstraZeneca, Högskolan i Skövde och Göteborgs universitet.

      – Projektet handlar om transporten av genetiska molekyler via kroppens vesiklar till hjärtats vävnad för att behandla hjärtsvikt. Mer i detalj kommer jag att fokusera på leveransen av mRNA-molekyler via intercellulära signalbärare för att skapa nybildning av blodkärl i hjärtvävnader, säger Benyapa.

      Under projektets gång kommer Benyapa genomföra sina experiment på Wallenberglaboratoriet vid Göteborgs universitet och resultat från arbetet kommer att presenteras för forskare på AstraZeneca.

      En bra utbildning för vidare forskning

      Benyapa känner att hon har en stark grund att stå på och med sin utbildning från Högskolan i Skövde är hon väl förberedd för att delta i ett viktigt forskningsprojekt:

      – Det jag har lärt mig från min utbildning är inte bara det tekniska kunnandet, utan också hur man utför forskning och hanterar oväntade problem som alltid dyker upp i vetenskapliga experiment. Utbildningen hjälper mig mycket i mitt arbete, både med att hantera oväntade situationer och att arbeta självständigt.

      Har du några tips till studenter som pluggar biovetenskap på Högskolan i Skövde just nu?

      – Var inte rädd att be dina lärare om hjälp om du behöver råd eller tycker något känns svårt. De är ofta mycket hjälpsamma och tar dig på allvar. Utnyttja också det faktum att det är en liten studentgrupp – det gör det lättare att bygga viktiga relationer med både studenter och lärare; och det gör verkligen studieupplevelsen tio gånger bättre.

      Läs mer om Infektionsbiologi - masterprogram

      Kontakt

      Professor i bioinformatik

      Publicerad: 2020-12-03
      Senast ändrad: 2020-12-03
      Sidansvarig: webmaster@his.se