Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Ludwig valde sjuksköterskeyrket för att ständigt utvecklas

      Publicerad 12 mars 2021

      Ludwig von Knorring läser andra terminen på Sjuksköterskeprogrammet vid Högskolan i Skövde. Han är en av 16 manliga studenter i sin klass som valt att slå sig in på sjuksköterskebanan. – Jag får ofta höra när jag kommer till en ny arbets- eller praktikplats, eller träffar nya patienter i mitt extrajobb på IVA att ”Vad kul med fler killar i vården, det behövs!”.

      På gymnasiet läste Ludwig von Knorring vård- och omsorgsprogrammet och jobbade extra inom den kommunala omsorgen. Efter studenten arbetade han som undersköterska inom akutsjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, innan han flyttade hem till Skaraborg igen.

      Varför valde du att läsa till sjuksköterska?

      – Jag har alltid tyckt om att lära mig nya saker. Under mina år som undersköterska kände jag att jag ville göra mer. Jag vill finnas på plats där personerna är som sjukast och det krävs ofta en sjuksköterskelegitimation för att jobba inom sådana verksamheter, till exempel ambulanssjukvården.

      – Sjuksköterska är ett yrke där man ständigt kan utvecklas, något som också fick mig att börja studera till det, som den nyfikna och utvecklingsbenägna kille jag är. Jag vill hela tiden lära mig något nytt och inom vården har man oändliga möjligheter att utvecklas genom att läsa olika specialistutbildningar och prova på nya arbetsplatser. Sen har jag alltid älskat känslan av att kunna gå hem från jobbet och känna att ”Idag fick jag hen att må bättre och hen kommer ha en bra kväll tack vare mig och mina kollegor” eller ”Wow, jag räddade livet på en person idag!”. Jag vill kunna gå i pension med vetskapen att jag gjorde något nyttigt och bra med mitt (och andras) liv.

      Varför valde du Högskolan i Skövde?

      – Jag valde att studera i Skövde för att jag hört gott om Högskolan. Något jag verkligen kan bekräfta efter mitt halvår av studier här. Från början hade jag planer på att studera i en större stad, men ändrade mig efter ett år i Göteborg. Jag insåg vilka fantastiska möjligheter vi har här i Skaraborg. I Skövde finns ett stort sjukhus som har många specialiteter såsom operationsverksamhet, psykiatrisk specialistvård, intensivvård och barn- och ungdomsmedicin. Samtidigt har vi en stor bredd inom primärvården, med både regionala och privata aktörer.

      – Sen ska jag inte sticka under stolen med att studiekamraterna gör utbildningen till vad den är. Vi strävar alla efter samma mål och har i alla fall ett gemensamt intresse – att hjälpa och göra vardagen bättre för andra människor.

      Blir du bemött annorlunda för att du är en kille i ett klassiskt ”kvinnligt” yrke?

      – Jag får ofta höra när jag kommer till en ny arbets- eller praktikplats, eller träffar nya patienter i mitt extrajobb på IVA att ”Vad kul med fler killar i vården, det behövs!”. Chefer är oftast positivt inställda till att killar söker sig till verksamheten, som än idag är kvinnodominerad. De ser då en möjlighet att föra in perspektiv på saker och ting från en kille. Även om det kanske inte skiljer sig jättemycket kan man ha olika tankar och lösningar i olika situationer. Men att jag blir särbehandlad på något sätt skulle jag inte säga.

      Hur ska man locka fler killar till vårdyrken tror du?

      – Jag tror man kan locka fler killar genom att visa på att har man viljan så kan man. Samtidigt är det extremt viktigt att lyfta fram de killar som redan studerar eller jobbar inom vården. Att ha en vårdutbildning gör dig extremt eftertraktad och bred på arbetsmarknaden, något jag tror är viktigt att belysa. Du har enorma valmöjligheter och kan jobba som sjuksköterska inom kriminalvården, rättspsykiatrin, på ett fartyg eller vara enhetschef på ett boende, för att bara nämna några av alla yrkesroller du kan ha.

      Vårdyrket är otroligt brett, vilket område vill du jobba inom?

      – När jag är klar och legitimerad sjuksköterska vill jag fortsätta jobba inom akut- eller intensivvården. Det är det jag brinner för! Efter några år tänker jag specialisera mig inom anestesisjukvården. Med titeln anestesisjuksköterska i ryggsäcken vill jag en dag kunna hoppa ur ambulanshelikoptern på helikopterstationen i Säve (flygplatsen där Västra Götalandsregionens helikopter finns) och säga: ”Äntligen, jag gjorde det, jag klarade det!”.

      Läs mer om Sjuksköterskeprogrammet

      Publicerad: 2021-03-12
      Senast ändrad: 2021-03-12
      Sidansvarig: webmaster@his.se