Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Validering – hur forskning blir konkret samhällsnytta

      Publicerad 18 november 2020

      Det är viktigt att forska fram ny kunskap men det är också viktigt att den kunskapen når ut och kommer till användning i samhället. För att kunna bedöma och värdera ett forskningsresultat arbetar Högskolan i Skövde med det som kallas validering. Joakim Kävrestad, som forskar om säkrare agerande på internet, har genom validering kunnat ta fram en prototyp som sedan utvecklades till färdig produkt.

      Christine Mulder, innovationsrådgivare och Joakim Kävrestad, adjunkt på Institutionen för informationsteknologi.

      Det hela börjar med ett forskningsresultat; forskaren har forskat fram det som kallas innovativa tillgångar. Det kan röra sig om en metod, en modell, en design, mjukvara, en innovation eller data. Efter att man gjort en validering är det mycket tydligare och lättare att veta hur man ska ta nästa steg i nyttiggörande av forskningen.

      – Enkelt förklarat kan man säga att validering handlar om att testa ett forskningsresultats potential att skapa konkret samhällsnytta eller tillväxt, säger Christine Mulder, innovationsrådgivare på Avdelningen för forskningsstöd, samverkan och innovation (AFSI).

      Forskning för säkrare agerande på internet

      En forskare vid Högskolan i Skövde som dragit nytta av validering är Joakim Kävrestad, adjunkt på Institutionen för informationsteknologi.

      – Min forskning handlar om att hjälpa användare agera säkert på internet. Många i Sverige idag vet mycket om internetsäkerhet, som att man inte ska ge bort sina kontouppgifter och hur man skapar ett bra lösenord. Men internetbedrägerier sker ändå, så därför har jag kikat på hur man kan motverka det med tekniska hjälpmedel, säger Joakim Kävrestad.

      För Joakims del visade valideringen att hans forskning var praktiskt användbar och genom en lokal internetleverantör testade man verktyget CBMT (ContextBased MicroTraining). Verktyget hjälper användaren att lättare förstå instruktioner för hur man skapar ett starkt lösenord och att använda sina nya kunskaper i praktiken.

      Validering öppnar dörrar

      – För mig betyder valideringen två saker. Dels visar det att min forskning är användbar i praktiken, men sen ger det mig också en bekräftelse på att mina teorier är rätt ute. Valideringen har öppnat många dörrar för mig; genom implementeringen av en prototyp har jag kunnat söka medel till påbyggnadsprojekt som blivit beviljade, säger Joakim Kävrestad.

      Prototypen som sedan utvecklades till färdig produkt, CBMT, finns idag tillgänglig och kostnadsfri för allmänheten och är ett konkret exempel på hur ett forskningsprojekt genom validering skapar direkt samhällsnytta. CBMT kan implementeras redan idag av den som äger en hemsida och finns tillgänglig för både demonstration och nedladdning.

      Kontakt

      Innovationsrådgivare

      Publicerad: 2020-11-18
      Senast ändrad: 2020-11-18
      Sidansvarig: webmaster@his.se