Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Skövdeforskare vill veta hur covid-19 påverkar vårt välbefinnande

      Publicerad 4 maj 2020

      Över hundra forskare från över 40 länder världen över har sammanställt en enkät för att studera hur det nya coronaviruset och Covid-19 påverkar människors liv. Med i studien finns bland annat Pilleriin Sikka, lektor i kognitiv neurovetenskap vid Högskolan i Skövde.

      Hur hanterar du pågående pandemi? Gör den dig nervös eller stressad? Är det möjligt för dig att följa riktlinjerna? Hur mycket förtroende har du för beslutsfattare och media när det gäller pandemin? Den här studien kartlägger faktorer som kan påverka det psykiska måendet och individers beteenden, likväl som förmåga och möjligheter att ta beslut under coronaviruspandemin.

      – Det är viktigt att förstå hur människor i olika länder världen över, med olika hanteringsstrategier och kulturer, uppfattar och påverkas av situationen. Eftersom många länder har tagit olika beslut och har olika strategier är det också intressant att se hur förtroendet för myndigheter och organisationer ser ut. Sverige är förstås av extra intresse eftersom beslutsfattare och regering har en strategi som ser annorlunda ut jämfört med många andra länder, säger Pilleriin Sikka från Högskolan i Skövde och Sara Vestergren från Salford Universitet i Manchester.

      Projektet blev snabbt ett stort internationellt samarbete mellan forskare världen över och leds av Andreas Lieberoth, docent på Institutionen för kultur och samhälle på Aarhus universitet i Danmark.

      – Vi måste kartlägga vilka psykologiska följder pandemin har för människor, såsom att vara isolerad och undvika fysisk kontakt. Vi kan absolut se att pandemin har allvarliga konsekvenser – inte bara för de som insjuknat i viruset, utan för alla människor, säger Andreas Lieberoth.

      Öppet för deltagande

      Projektet söker nu svenska deltagare som vill besvara en enkät.

      – Vi hoppas att många som bor i Sverige kan delta i enkäten, eftersom det kan hjälpa oss att förstå hur situationen för invånare i Sverige ser ut, tillägger Sara Vestergren och Pilleriin Sikka.

      Resultaten från studien publiceras som ett Open Science-projekt. Varje lands resultat kommer att göras tillgängligt online så att forskare, beslutsfattare, journalister och allmänhet kan dra nytta av dem. Resultaten för Sverige kommer att sammanfattas för att göras mer lättillgängliga.

      Delta i den svenska enkäten genom att klicka på länken nedan. Enkäten är helt anonym och tar cirka 20-25 minuter att besvara:

      Kontakt

      Kontakta Sara Vestergren, lektor i socialpsykologi vid University of Salford, Manchester, för mer information: s.k.vestergren@salford.ac.uk

      Pilleriin Sikka, lektor i kognitiv neurovetenskap vid Högskolan i Skövde.

      Publicerad: 2020-05-04
      Senast ändrad: 2020-05-04
      Sidansvarig: webmaster@his.se