Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Vetenskapsfestivalen ForskarFredag fyller 15 år! Möt forskare från Högskolan i Skövde - online

      Publicerad 23 november 2020

      Hela vecka 48 erbjuds hundratals aktiviteter, över hela Sverige och online, när vetenskapsfestivalen ForskarFredag firar 15 år. Från Högskolan i Skövde kan du möta forskare i en rad spännande och intressanta föreläsningar, där de presenterar sin senaste forskning. 

      – ForskarFredag ger möjlighet att uppleva och upptäcka vad vetenskap är, att prata direkt med forskare inom olika forskningsområden och se hur forskning påverkar vår vardag, säger Lena Söderström, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, som koordinerar ForskarFredag i Sverige. ForskarFredag 2020 har temat “Forskning för en hållbar framtid”. Programmet erbjuder hundratals aktiviteter för människor i hela landet. Årets festival är corona-anpassad och sker främst digitalt.

      I över 400 städer i hela Europa och närliggande länder erbjuds aktiviteter där allmänhet och forskare träffas. Förra året var 36 000 forskare och totalt 1,6 miljoner människor med. Forskarfredag i Skövde arrangeras av Balthazar Science Center, ASSAR Industrial Innovation Arena samt Högskolan i Skövde. Hela Skaraborg bjuds in, både företag, skola och allmänhet, att på fredag 27 november och lördag 28 november lyssna till flera föreläsningar, alla helt kostnadsfria. 

      – Vi vill visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, säger Mattias Pettersson, forskningskommunikatör Högskolan i Skövde, som är en av arrangörerna till ForskarFredag i Skövde.
      Det erbjuds en rad spännande digitala föreläsningar, där forskare från Högskolan i Skövde presenterar delar av sin senaste forskning.

      Digitalt skolprogram för mellanstadieelever

      Som en del av ForskarFredag har Balthazar Science Center, ASSAR Industrial Innovation Arena samt Högskolan i Skövde, tagit fram ett skolprogram riktat mot mellanstadieelever, där eleverna får testa att forska, med hjälp och instruktioner från en av Högskolan i Skövdes forskare, Anna Syberfeldt, professor i produktionsteknik.

      – Vi delar utmaningen att tillgängliggöra, ibland svåra, samband så att de blir enkla att förstå. Så enkelt att det väcker nyfikenhet och upptäckarglädje! Här i Skövde finns forskning i framkant inom högaktuella ämnen. Tillsammans kan vi erbjuda ett program, som inspirerar till lust att lära och modet att våga prova nya saker genom hela livet, säger Lisa Lindgren, VD Balthazar Science Center.

      Sammanfattning av årets program:

      Musslor som miljömätare

      Forskning kring hur sötvattensmusslor kan användas i miljöövervakning av föroreningar. Syftet är att utveckla robusta metoder som tidigt kan upptäcka risk för skadlig miljöpåverkan, innan själva skadan uppstår. Gustav Ekelund Ugge, doktorand, Institutionen för Biovetenskap.

      AI för att hitta optimala lösningar

      Lär dig mer om varför AI kan göra stor skillnad inom sjukvård och industri. 
      ​Jacob Bernedixen, Institutionen för ingenjörsvetenskap.

      Infektionsbiologi

      Framtida diagnostik av sepsis, målet är att utveckla tidigare och mer korrekt diagnostik vid sepsis i syfte att öka drabbade patienters chans att överleva och med mindre sjukdomskomplikationer.
      ​Anna-Karin Pernestig, Lektor i Biovetenskap, Institutionen för Biovetenskap.

      Skaraborgs Hälsoteknikcentrum & BaltSe@nioR 2.0

      Nya arbetssätt och ny teknik, såsom AI-teknik, behövs för att möta utmaningar i framtidens vård och omsorg. I Skaraborgs Hälsoteknikcentrum inriktar vi oss på detta genom att samarbeta med näringsliv, offentlig sektor, akademi och civilsamhället.
      ​Jonas Melin, Lektor i datavetenskap, Institutionen för informationsteknologi.
      ​Catharina Gillsjö. Lektor i omvårdnad, Institutionen för hälsovetenskaper.

      Virtuell ergonomi

      Erik Brolin, institutionen för ingenjörsvetenskap.

      2030 Klimatspelet. Ett spel om vår framtid

      Per Backlund forskar bland annat inom Serious Games och kommer under Forskarfredag att visa upp ett hållbarhetsspel. 2030 Klimatspelet är ett kommande vetenskapligt förankrat spel som tar ett gemensamt grepp om aktuella frågor som rör mat, miljö och klimat.
      ​Per Backlund, professor i Informationsteknologi, Institutionen för informationsteknologi.

      Nordiska bin – en unik resurs för framtidens ekosystemtjänster?

      Mer kunskap om våra biarter kan i längden leda till att vi kan skapa gynnsamma situationer för bin i framtiden och förhoppningsvis kan vårt arbete leda till att vi kan bibehålla och stärka de tjänster som bin levererar, till exempel pollinering och honungsproduktion.
      ​Niclas Norrström, lektor i biovetenskap vid Högskolan i Skövde.

      Hållbart föräldraskap

      Under senare år har det blivit allt vanligare att blivande föräldrar använder sig av digital teknik för att införskaffa hälsorelaterad information. I samhället har det, överlag, skett en snabb utveckling av avancerad teknologi och forskning visar att människor upplever att den snabba integrationen av digital teknik påverkar både deras privata och professionella tillvaro. Caroline Bäckström Lektor i omvårdnad, och Henrik Engström Professor i informationsbiologi, håller seminariet som presenteras av Oskar McGregor Lektor i kognitiv neurovetenskap. Ett seminarium som sänds i samarbete med Nätverket för digital etik.

      Programmet i sin helhet finns på www.forskarfredag.se/skovde.

      Publicerad: 2020-11-23
      Senast ändrad: 2020-11-23
      Sidansvarig: webmaster@his.se