Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Samverkan är lösningen på personalbrist inom vården

   Publicerad 10 mars 2020

   Landets hälso- och sjukvård har stora problem med att rekrytera utbildade sjuksköterskor och efterfrågan på olika specialistsjuksköterskor är mycket stor. Brist på utbildad vårdpersonal är ett nationellt problem och regeringen har nyligen tillsatt ett vårdkompetensråd som ska lägga fokus på vårdens kompetensförsörjning. Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, ger Högskolan i Skövde beröm när hon talar om specialistsjuksköterskeutbildningarna som ges i Skövde.

   Studenter under lektion i KTC

   Det råder brist på utbildad vårdpersonal på många håll i landet och arbetsgivarna har svårt att rekrytera. Behovet av utbildade sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor ser inte heller ut att minska i framtiden. I det nationella vårdkompetensrådet som regeringen nyligen tillsatt är en av experterna från Skövde. I rådet sitter Högskolan i Skövdes prorektor Lena Mårtensson.

   – Jag är glad över att ha fått förtroendet att ingå i rådet och är samtidigt ödmjuk inför uppgiften. Efter att ha arbetat i många år med utbildning av sjuksköterskor och barnmorskor vet jag vilka utmaningar både vården och vi som utbildar vårdens medarbetare står inför. Vi behöver verkligen ta ett nationellt helhetsgrepp för att hantera situationen, säger Lena Mårtensson.

   Ger en eloge till Högskolan

   På Högskolan i Skövde går det att studera till sjuksköterska och sedan vidareutbilda sig till distriktssköterska, skolsköterska eller barnmorska. När Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, nyligen besökte Högskolan i Skövde stod bland annat bristen på utbildad vårdpersonal i fokus. Matilda Ernkrans talade om vad lärosäten generellt, och vad Högskolan i Skövde i synnerhet, kan göra för att kraftsamla och göra en insats.

    – Högskolan i Skövde har faktiskt löst det väldigt bra när det gäller utbildning för specialistsjuksköterskor och det tycker jag att man ska ha en eloge för.

   Samverkan är viktigast

   Matilda Ernkrans menar att nyckeln till en framgångsrik satsning för vårdutbildningarna är just samverkan mellan utbildningarna och vårdverksamheterna. Ett bra exempel på det är att Högskolan i Skövde tidigarelagt sökperioden med en månad för de specialistsjuksköterskeprogram som erbjuds. En tidigare sökperiod ska underlätta för de som vill vidareutbilda sig att hinna söka tjänstledigt, vilket också medför att arbetsgivaren får längre tid på sig att tillsätta en vikarie. Ett annat exempel är den uppdragsutbildning till specialistsjuksköterska inom anestesi eller operation, som sedan drygt ett år ges i samarbete mellan Högskolan i Skövde och Skaraborgs Sjukhus.

   – Med regeringens nationella vårdkompetensråd hoppas vi kunna underlätta för att hitta ny och bra samverkan mellan olika parter, där olika parter får ta olika ansvar. Att vi behöver fortsätta att utbilda inom det här området, det är jag väldigt övertygad om, säger Matilda Ernkrans.

   Publicerad: 2020-03-10
   Senast ändrad: 2020-03-10
   Sidansvarig: webmaster@his.se