Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Antagningarna till utbildningsprogrammen ökar kraftigt

   Publicerad 10 juli 2020

   Igår sändes antagningsbeskedet ut till alla som sökt en högre utbildning till hösten. Jämfört med förra året antar Högskolan i Skövde betydligt fler studenter till sina utbildningsprogram. Regeringens satsning på högre utbildning ligger bakom utvecklingen. Det naturvetenskapliga tekniska basåret är den utbildning som ökar antalet antagna mest.

   Coronakrisen har skapat en nedgång på arbetsmarknaden. För att motverka nedgången har regeringen satsat mer pengar på universitet och högskolor. Den ökning av antalet antagna till Högskolan i Skövdes utbildningsprogram som nu sker går i hög grad att koppla till regeringens satsning. Ökningen ligger också i linje med högskolans långsiktiga ambitioner.

   – Under flera år har vi varit tydliga med att Högskolan i Skövde behöver bli större. Vår delregion Skaraborg behöver en större Högskola för att ha samma förutsättningar som andra regioner i Sverige. Nu har vi fått en relativt stor andel av de extraplatser som regeringen har delat ut. Jag hoppas givetvis att detta beror på att vi har varit tydliga med våra ambitioner, säger Högskolans rektor Lars Niklasson.

   Programmen ökar

   I antagningsomgång ett inför hösten 2020 ökar antalet antagna studenter till Högskolans utbildningsprogram till nästan 2 700 nya programstudenter, jämfört med lite drygt 2 100 hösten 2019, eller med drygt 26 procent. Samtidigt som den nationella ökningen av antalet antagna programstudenter var knappt 8 procent. Antalet antagna till Högskolans kurser minskar dock med ungefär 13 procent, från nästan 5 000 hösten 2019 till drygt 4 300 hösten 2020.

   – Antalet ansökningar till kurser brukar kunna röra sig upp och ned ganska kraftigt mellan åren beroende på vilket utbud vi ger, exempelvis ökade de med 24 procent inför hösten 2019 jämfört med hösten 2018. Jag tror den stora ökningen på kurssidan kommer senare i höst för vår del. Att antagningarna till programutbildningarna går upp med drygt 26 procent är ovanligt och glädjande. Att gå en flerårig programutbildning är ett mer långsiktigt åtagande för en student jämfört med att gå en kortare kurs, säger Lars Niklasson.

   En viktig anledning till ökningen på programsidan finns hos den naturvetenskapliga tekniska basårsutbildningen. Högskolan i Skövde antar nästan 200 fler studenter till den förberedande utbildningen i år jämfört med förra året.

   – Ökningen på basåret går att koppla direkt till regeringens extrasatsning på universitet och högskolor. Vi ökade antalet platser på den utbildningen med hjälp av regeringens extrapengar. Som rektor känns det bra att vi verkligen kan anta och utbilda flera människor när staten satsar pengar i sektorn, säger Lars Niklasson.

   Därutöver ökar även Högskolan inom andra bristyrkesområden som hälsovetenskaper, ingenjörsvetenskap och IT. Detta är en direkt följd av den satsning som staten gjort.

   En anpassad hösttermin

   De studenter som nu antas till Högskolan i Skövde startar höstterminen under speciella förutsättningar. Efter att coronaviruset tvingat Högskolan att utbilda på distans under vårterminen kommer lärosätet att gå tillbaka till campusundervisning i september.

   – Vi kommer att göra anpassningar för att återgången ska bli säker. Men det känns bra att vi kan få komma tillbaka till campus. Det är inte minst viktigt för studenterna studiesociala situation, avslutar Lars Niklasson.

   Regeringens extrasatsning på Högskolor och universitet gör att det ännu inte är försent att söka till en utbildning för den som vill studera i höst. Vissa utbildningar är redan öppna för sen anmälan. Andra kommer att öppna den 15 juli. På de olika kurs- och programsidorna under his.se/utbildning går det att se vilka utbildningar som har öppet för sen anmälan.

   Kontakt

   Rektor

   Publicerad: 2020-07-10
   Senast ändrad: 2020-07-10
   Sidansvarig: webmaster@his.se