Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Genom samverkan kan vårdens kompetensförsörjning stärkas

      Publicerad 3 december 2020

      Hälso- och sjukvården möter ett växande vårdbehov och hade redan innan pandemin stora utmaningar med bemanning. Det nationella vårdkompetensrådet presenterar nu sin analys och visar på hur vårdens kompetensförsörjning kan stärkas. – För att möta behoven krävs nationell samordning av åtgärder av många aktörer på olika nivåer – regioner, kommuner och lärosäten, säger Lena Mårtensson, prorektor och professor i omvårdnad på Högskolan i Skövde och en av ledamöterna i rådet.

      Det nationella rådet är tillsatt av regeringen och en viktig del av uppdraget är att bedöma framtidens vårdkompetens. I sin analys presenterar rådet en rad åtgärder för att säkra tillgången på kompetens inom hälso- och sjukvården. Det handlar om ökad samordning mellan specialistutbildningarna och att öka kompetensen inom kommunal hälso- och sjukvård. De 14 ledamöterna, som bland annat representerar lärosäten, regioner och kommuner hann bara påbörja sitt arbete innan coronaviruset spred sig över världen och gjorde frågan mer aktuell än någonsin.

      – Coronapandemin har medfört stora krav på vårdens och lärosätenas förmåga att bland annat snabbt ställa om bemanning och arbetssätt, omorganisera verksamheterna och identifiera och möta nya kompetensbehov.

      Lena Mårtensson konstaterar att det finns mycket att lära av den pressade situationen som pandemin innebär. Rådet har därför valt att göra en gemensam analys och lyfter fram lärdomar och erfarenheter som kan stärka kompetensförsörjningen.

      – Vi belyser också kompetensbehov och utmaningar som särskilt synliggjorts under pandemin. Vi föreslår insatser för att driva på en önskvärd utveckling och åtgärder som kan möta några av utmaningarna i syfte att stärka kompetensförsörjningen framåt, säger Lena Mårtensson.

      Samlad bild av behoven

      Rådet vill verka för en ökad samordning och samverkan mellan regioner, kommuner och lärosäten för att stärka insatserna. Det handlar också om att alla aktörer behöver ha en gemensam bild av behoven för att få en bra förutsättning för den långsiktiga planeringen.

      – Regioner och kommuner verkar på regional och kommunal nivå, medan universitet och högskolor är nationella aktörer – men utbildningsuppdraget, när det gäller utbildningar inom hälso- och sjukvård, är gemensamt och kräver samordning, både nationellt och regionalt.

      Betydelsefullt för Högskolan

      Rådets ledamöter representerar olika delar av landet vilket är viktigt eftersom det är olika förutsättningar i de olika regionerna. Lena Mårtensson har arbetat med utbildningsfrågor inom hälso- och sjukvården i över 20 år och har själv en bakgrund inom vården. Hon känner väl till de utmaningar och möjligheter som finns från båda sidor.

      –  Det är en fantastisk möjlighet att med mina erfarenheter kunna bidra till dessa viktiga frågor. De utmaningar som finns inom hälso- och sjukvård påverkar även lärosätenas möjlighet att planera och genomföra efterfrågade utbildningar. Det betyder mycket för Högskolan att jag är ledamot i detta råd. Kanske framförallt i det här första skedet för Institutionen för hälsovetenskaper, men i rådet har vi också diskuterat vårdens behov av andra kompetenser som väl kan matcha de utbildningar vi ger hos oss.

      Debattartikel i Dagens samhälle om kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården av de 14 ledamöterna i det nationella vårdkompetensrådet.

      Kontakt

      Prorektor/Professor i omvårdnad

      Publicerad: 2020-12-03
      Senast ändrad: 2020-12-03
      Sidansvarig: webmaster@his.se