Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Skövdeforskare och ärkebiskopen i samtal om AI

   Publicerad 20 februari 2020

   Hur påverkas etiska frågor om artificiella system blir mer och mer människolika i sina uttryck? Hur kan kristen teologi och etik bemöta och hantera intelligenta artificiella system? Den 24 februari träffas Paul Hemeren, lektor i kognitionsvetenskap vid Högskolan i Skövde och ärkebiskop Antje Jackelén, i Uppsala för ett djupgående samtal om just sådana frågor.

   Vi lever i en tid då Artificiell Intelligens (AI) återfinns inom allt fler områden. Även inom vård och omsorg har AI gjort sitt intåg. I mötet mellan människan och den av människan skapade artificiella intelligensen uppstår nya spännande frågor. Hur påverkas etiska frågor om artificiella system blir mer och mer människolika i sina uttryck? Hur kan kristen teologi och etik bemöta och hantera intelligenta artificiella system? Frågan vad som är mänskligt ställs på nytt.

   På måndag kväll samtalar Paul Hemeren, lektor i kognitionsvetenskap, och ärkebiskop Antje Jackelén, i Katedralkaféet vid Uppsala domkyrka, om AI i vår tid och om etiken i förhållandet mellan artificiell intelligens och människan. Titeln på evenemanget är ”Äkta människor, äkta AI: artificiell intelligens och det mänskliga”.

   – Det känns mycket spännande att få samtala med ärkebiskopen om de här frågorna, hon är väl insatt i ämnet. Jag ser fram emot att vi ska försöka utmana varandra och publiken vetenskapligt, filosofiskt och etiskt, säger Paul Hemeren.

   Ställs inför nya frågor

   Paul Hemeren är lektor i kognitionsvetenskap och prefekt på Institutionen för informationsteknologi vid Högskolan i Skövde. Han har sin forskarutbildning inom kognitionsvetenskap från Lunds universitet och har tidigare skrivit en populärvetenskaplig artikel om AI-utvecklingen.

   Artificiell intelligens används i allt större utsträckning i samhället och det medför att vi ställs inför en mängd frågor som är relativt nya för oss. Vilka unika kognitiva egenskaper har människan i relation till AI-system, nu och i framtiden? Kommer de etiska värdena att också gälla för AI-system, alltså tekno sapiens?

   – Människans nyfikenhet och vilja att förbereda sig för framtiden är en stark motivering till den här utvecklingen, tror jag. Det är också viktigt att sätta den vetenskapliga utvecklingen i ett etiskt perspektiv. Det är en svår balans ibland, speciellt när det är svårt att se de framtida konsekvenserna hos självständiga AI-system, säger Paul Hemeren.

   Moderator för evenemanget är Oliver Li, forskare i projektet AI, Democracy and Human Dignity. Samtalet börjar klockan 18:15 i Katedralkaféet vid Uppsala domkyrka och är öppet för allmänheten. Det arrangeras av nätverket Kristen i Akademin i samarbete med Uppsala Domkyrkoförsamling och Sensus.

    Paul Hemeren, lektor i kognitionsvetenskap, och ärkebiskop Antje Jackelén. Bilden är ett montage. Foto: Högskolan i Skövde, Magnus Aronsson/Ikon. 

   Kontakt

   Bitr. professor i informationsteknologi

   Publicerad: 2020-02-20
   Senast ändrad: 2020-02-20
   Sidansvarig: webmaster@his.se