Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Högskolan i Skövde, länk till startsida

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Skövdeforskare och ärkebiskopen i samtal om AI

   Publicerad 20 februari 2020

   Hur påverkas etiska frågor om artificiella system blir mer och mer människolika i sina uttryck? Hur kan kristen teologi och etik bemöta och hantera intelligenta artificiella system? Den 24 februari träffas Paul Hemeren, lektor i kognitionsvetenskap vid Högskolan i Skövde och ärkebiskop Antje Jackelén, i Uppsala för ett djupgående samtal om just sådana frågor.

   Vi lever i en tid då Artificiell Intelligens (AI) återfinns inom allt fler områden. Även inom vård och omsorg har AI gjort sitt intåg. I mötet mellan människan och den av människan skapade artificiella intelligensen uppstår nya spännande frågor. Hur påverkas etiska frågor om artificiella system blir mer och mer människolika i sina uttryck? Hur kan kristen teologi och etik bemöta och hantera intelligenta artificiella system? Frågan vad som är mänskligt ställs på nytt.

   På måndag kväll samtalar Paul Hemeren, lektor i kognitionsvetenskap, och ärkebiskop Antje Jackelén, i Katedralkaféet vid Uppsala domkyrka, om AI i vår tid och om etiken i förhållandet mellan artificiell intelligens och människan. Titeln på evenemanget är ”Äkta människor, äkta AI: artificiell intelligens och det mänskliga”.

   – Det känns mycket spännande att få samtala med ärkebiskopen om de här frågorna, hon är väl insatt i ämnet. Jag ser fram emot att vi ska försöka utmana varandra och publiken vetenskapligt, filosofiskt och etiskt, säger Paul Hemeren.

   Ställs inför nya frågor

   Paul Hemeren är lektor i kognitionsvetenskap och prefekt på Institutionen för informationsteknologi vid Högskolan i Skövde. Han har sin forskarutbildning inom kognitionsvetenskap från Lunds universitet och har tidigare skrivit en populärvetenskaplig artikel om AI-utvecklingen.

   Artificiell intelligens används i allt större utsträckning i samhället och det medför att vi ställs inför en mängd frågor som är relativt nya för oss. Vilka unika kognitiva egenskaper har människan i relation till AI-system, nu och i framtiden? Kommer de etiska värdena att också gälla för AI-system, alltså tekno sapiens?

   – Människans nyfikenhet och vilja att förbereda sig för framtiden är en stark motivering till den här utvecklingen, tror jag. Det är också viktigt att sätta den vetenskapliga utvecklingen i ett etiskt perspektiv. Det är en svår balans ibland, speciellt när det är svårt att se de framtida konsekvenserna hos självständiga AI-system, säger Paul Hemeren.

   Moderator för evenemanget är Oliver Li, forskare i projektet AI, Democracy and Human Dignity. Samtalet börjar klockan 18:15 i Katedralkaféet vid Uppsala domkyrka och är öppet för allmänheten. Det arrangeras av nätverket Kristen i Akademin i samarbete med Uppsala Domkyrkoförsamling och Sensus.

    Paul Hemeren, lektor i kognitionsvetenskap, och ärkebiskop Antje Jackelén. Bilden är ett montage. Foto: Högskolan i Skövde, Magnus Aronsson/Ikon. 

   Kontakt

   Bitr. professor i informationsteknologi

   Publicerad: 2020-02-20
   Senast ändrad: 2020-02-20
   Sidansvarig: webmaster@his.se