Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Han gör parkeringen smartare

   Publicerad 12 mars 2020

   Att leta efter lediga parkeringsplatser är snart ett minne blott. Skövdeforskaren Yacine Atif har tagit fram en tjänst som kan beräkna var det finns lediga parkeringsplatser just nu och på sikt. Onsdagen den 2 september presenterar han sin forskning digitalt på Research2Business Summit som arrangeras av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien i Stockholm.

   SmartPark är en virtuell tjänst som handlar om att hitta och vägleda förare till lediga parkeringsplatser. Tjänsten kombinerar sensordata om nuläget med historisk data som ger en bild om hur beläggningen förändras över tid och visar informationen via exempelvis en app eller en mjukvara.

   Sparar tid och pengar

   Det som är speciellt med tjänsten är två delar. Dels att den ger information om lediga parkeringsplatser och dels att den kan förutse lediga parkeringsplatser vilket gör att du som bilist kan planera din parkering i förväg. Tjänsten sprider också resultatet så att man undviker trafikstockningar och situationer där många försöker nå samma parkeringsplats.

   – Att leta efter parkeringsplatser kostar både tid och pengar. Alla kommer tjäna på att minska sökandet efter ledig parkeringsplats. Min tjänst letar även fram den snabbaste vägen till den lediga parkeringsplatsen. Och framöver kommer vi att se mer av självkörande bilar – SmartPark kan bli en mjukvara som är lätt att integrera med självkörande bilar när de letar efter parkering.

   Pitch på en minut

   Onsdagen den 2 september deltar Yacine Atif via länk på Research2Business Summit i Stockholm. Research2Business Summit arrangeras av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och är en årlig mötesplats för forskare och näringsliv som i år sker digitalt med anledning av covid-19.

   Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien har valt ut 50 av totalt 100 forskningsprojekt som får presentera sig för beslutsfattare från ett antal av Sveriges största företag och industrier. När Yacine Atif håller sin presentation via länk får han en minut på sig att presentera SmartPark. Därefter presenterar han sin forskning i två mindre grupper för olika företagsrepresentanter.

   – Jag hoppas att mötet med näringslivet kommer innebära att jag får knyta kontakter och utveckla ett samarbete med företagare som vill ta parkeringen in i framtiden. På det viset kan min forskning komma till användning för samhället, säger Yacine Atif.

   Notera: Detta är en redan publicerad nyhet som uppdaterats med anledning av Covid-19. 

   Det här är Yacine Atif

   • Ålder: 53 år
   • Yrke: Professor i informationsteknologi, Högskolan i Skövde
   • Familj: Gift, tre barn
   • Bor: Skövde
   • Intressen: Promenader, läsa, matlagning och att koda.

   Om projektet

   Publicerad: 2020-03-12
   Senast ändrad: 2020-03-12
   Sidansvarig: webmaster@his.se