Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Julmaten – inte så onyttig som du tror!

      Publicerad 9 december 2025

      Julbordet förknippas ofta med mättnad, mys och dåligt samvete. Men är julmaten verkligen så onyttig som vi tror? "Inte alls", säger Gianluca Tognon, lektor i folkhälsovetenskap vid Högskolan i Skövde. Här guidar han till en jul som både smakar gott och känns bra i kroppen.

      Glöm tanken om att allt på julbordet är salt, fett och omöjligt att kombinera med en hälsosam livsstil. Faktum är att flera av våra mest traditionella rätter är fullproppade med både näring och hälsofördelar.

      – Fisken, särskilt sill och lax, är riktiga superhjältar eftersom de innehåller omega-3, D-vitamin och protein. Grönkål, rödkål och rotfrukter är dessutom fullträffar när det gäller fibrer och antioxidanter, säger Gianluca Tognon.

      Fisk på julbordet

      Några av julbordets klassiker erbjuder rent av hälsovinster. Dit hör till exempel, sill, lax och grönkål.

      Det som däremot kan vara bra att ta mer sparsamt av är rött kött, charkprodukter och gräddiga såser, eftersom de ofta innehåller mer salt och animaliskt fett.

      Så äter du julbord utan ångest

      Julmaten handlar lika mycket om minnen, traditioner och gemenskap som om kalorier. Därför behöver vi inte säga nej till något, menar Gianluca, utan mer tänka svenskt, tänka ”lagom”.

      "Ta mindre portioner, men ät det du verkligen tycker om och det du sällan har möjlighet att äta. Lägg upp allt du vill ha på tallriken i en omgång i stället för att småäta flera gånger. Då får du överblick och äter mer medvetet utan att känna att du avstår från något."

      Gianluca Tognon, lektor i folkhälsovetenskap

      Han avråder också från att "spara sig" inför julbordet genom att hoppa över frukost eller lunch.

      – Tanken att 'spara in' kalorier gör oftast att du kommer fram hungrigare än någonsin, vilket leder till att du äter snabbare och mycket mer än du planerat. Det är bättre att kompensera med lättare måltider dagen efter.

      Sockerkicken i julmuggen gör dig trött och hungrig

      Julens söta drycker hör ofta stämningen till, men de är också väldigt sockertäta.

      – Eftersom glögg och julmust innehåller mycket socker går blodsockret upp snabbt och sedan faller igen, vilket kan leda till trötthet och ökat småätande, säger Gianluca.

      För den med känslig mage kan söt glögg ge obehag. Som tur är finns ett juligt och nyttigt alternativ. Längst ner i texten hittar du folkhälsovetarens eget recept.

      Fem enkla sätt att göra julmaten mer hälsosam

      Vill du göra julbordet lite mer hälsosamt utan att offra vare sig smak eller stämning? Då har Gianluca Tognon fem tips:

      1. Byt gräddiga såser mot yoghurt- eller kvargbaserade varianter
      2. Fyll på med mer grönsaker (gärna mörkgröna!)
      3. Välj mer fisk och bönor
      4. Gör köttbullar på magrare kött
      5. Testa frukt som dessert någon gång – gärna lätt glaserad eller i kompott

      "Det är vardagen som avgör, inte julafton"

      En vanlig missuppfattning är att julen förstör veckor av hälsosamma vanor. Men det är helheten som räknas, inte enstaka juldagar. Balanserar du resten av vintern spelar julbordet väldigt liten roll, menar Gianluca Tognon.

      – Med andra ord, njut, det är vardagen som gör skillnad, inte julafton.

      Gianlucas juldryck

      En varm, kryddig och julig dryck utan tillsatt socker. 

      Du behöver:

      • 1 liter vatten
      • 1 påse Rooibos- eller hibiskuste
      • 1 skivad apelsin
      • 3–4 kanelstänger
      • 10–15 hela nejlikor
      • 3 cm färsk skivad ingefära
      • 4–5 krossade kardemummakapslar

      Gör så här:

      • Koka upp vattnet och brygg teet.
      • Häll den heta vätskan i en kastrull tillsammans med frukt och kryddor.
      • Låt blandningen sjuda i 15–20 minuter (inte koka).
      • Sila och servera rykande varm.

      Kontakt

      Lektor i folkhälsovetenskap

      Publicerad: 2025-12-09
      Senast ändrad: 2025-12-09
      Sidansvarig: webmaster@his.se