Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Skövdestudenter har räknat insekter och inventerat våtmarker

      Publicerad 19 september 2019

      Inventerat våtmarker, satt upp fällor och sorterat insekter. Under sommaren har tio studenter vid Högskolan i Skövde gått kursen Praktik i miljövetenskap. – Det har varit väldigt kul att få testa sina kunskaper i praktiken, konstaterar Ida Johansson som nu går tredje året på programmet Biovetenskap - biologiska resurser och hållbar utveckling.

      Under den fristående sommarkursen har studenterna haft 40 dagars praktik på olika arbetsplatser. Martin Schön har tillbringat sommarmånaderna på Station Linné på Öland. På fältforskningsstationen pågår bland annat det Svenska malaisefälleprojektet som syftar till att få en utökad kunskap om svenska insekter.

      – I Sverige, från norr till söder, finns det fällor för flygande insekter och med jämna mellanrum töms fällorna och materialet skickas till Station Linné. Jag har jobbat med att sortera insekterna och lärt mig oerhört mycket om svenska insekter och anatomiska begrepp, berättar Martin Schön.

      Ute i skog och mark

      Några av studenterna från Högskolan i Skövde fick praktik på Länsstyrelsen i Mariestad och har där varit delaktiga i flera olika projekt både på vatten- och naturavdelningarna. Maria Svantesson som också läser sista året på det biovetenskapliga programmet har under sommaren tillbringat många arbetsdagar i skogarna runt Tibro och Töreboda. Hon har även dokumenterat arter i Vänerskärgården.

      – Jag fick bland annat jobba med inventering av tallskog på sandmark och gjorde även en egen inventering med syfte att försöka hitta höga naturvärden. Jag har även satt upp och tömt insektsfällor och inventerat naturtyper i Kållands skärgård.

      2006 gjorde Länsstyrelsen en omfattande inventering av ett 30-tal våtmarker runt om i Västra Götaland. Med Skövdestudenternas hjälp har myndigheten nu kunnat göra en återinventering och uppföljning för att se på eventuella förändringar.

      – Vi har bland annat tittat på igenväxning och skötsel, men även fågelbeståndet, berättar Ida Johansson.

      Under sin praktik har studenterna, vid sidan av arbetet i skog och mark, fört en veckologgbok. I kursen ingår även en skriftlig rapport och muntlig presentation av arbetet. De har också redovisat sina resultat på de olika arbetsplatserna.

      – Vi upplever att studenterna är väldigt nöjda. Det här är också ett bra sätt att lära känna en arbetsplats och skaffa ett kontaktnät, konstaterar handledare Mats Rydgård, som arbetar som vattenvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

      På frågan om Ida och Maria rekommenderar sommarkursen till andra studenter kommer svaret omgående: Ja, absolut. Det är oerhört lärorikt och en bra komplettering till utbildningen.

      Publicerad: 2019-09-19
      Senast ändrad: 2020-01-23
      Sidansvarig: webmaster@his.se