Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Ny forskningsprofil ska stärka tillverkningsindustrins konkurrenskraft

      Publicerad 5 november 2018

      Virtuella fabriker med kunskapsdriven optimering (VF-KDO) är profilen som under åtta år, med närmare 100 miljoner i beviljat anslag, ska leverera innovationer till nästa generations tillverkningsprocess. Måndagen den femte november invigdes profilen på ASSAR Industrial Innovation Arena.

      Med sig i forskningsprofilen har Högskolan sju svenska företag: Volvo Car Operation (VCC), Volvo Group Trucks Operations (VGTO), Scania CV, IKEA Industry, FlexLink, Arla Foods Götene och ABB. Profilens forskningsområden och deras synergi med partnerföretagens digitaliseringsstrategier tror man ska stärka den svenska tillverkningsindustrins konkurrenskraft. 

      Optimera hela produktionskedjan

      Arbetet inom forskningsprofilen, finansierad av KK-stiftelsen, kommer i huvudsak fokusera på att testa industrilösningar i virtuell miljö. På så sätt kan industriföretag bedriva utveckling – utan att behöva investera i ofärdiga lösningar.
      – Hos oss ska företagen kunna testa allt från minsta sensor till hela fabriker. Vad som är unikt med våra virtuella tester är också att hela produktionskedjan optimeras. Traditionellt sätt har varje del optimerats var och en för sig. I projektet Virtuella fabriker med kunskapsdriven optimering tar vi ett helhetsgrepp, säger Anna Syberfeldt, professor i produktionsteknik vid Högskolan i Skövde och projektledare för profilen.

      Från osttillverkning till lastbilsproduktion

      - Idag har vi kickat igång profilen tillsammans med profilens partnerföretag. Vi har diskuterat våra förväntningar på profilen utifrån den digitala fabriken och Industri 4.0, säger Amos Ng professor i automatiseringsteknik vid Högskolan i Skövde och projektledare för profilen. 

      Trots att projektets partnerföretag är från så pass spridda verksamheter, från osttillverkning till lastbilsproduktion, blev det under måndagen tydligt att man delar samma utmaningar. Digitalisering för en effektivare produktion.

      - Vi hoppas kunna få inspiration till att kunna steget till att optimera hela vårt varuflöde i Götene, när det gäller produktionseffektivitet, leveranssäkerhet för att säkra kvaliteten på våra produkter säger Magnus Larsson, Arla Foods Götene. 

      Sju forskningsområden

      De olika industrilösningarna man kommer att testa ryms inom sju olika forskningsområden; OPT-KNOW (kunskapsdriven optimering), INTERACT (interaktiva och visuella analyser), LINK (data, modeller och kunskapslänkad infrastruktur), FLOW (flödesmodellering och omkonfigurering på flera nivåer), ROBOT (virtuell robotcellsinställning), HUMAN (digital modellering av människor) samt PROCESS (virtuella processpunkter). Tillsammans fångar man in hela produktionskedjan vilket är unikt i sitt slag, både globalt sett och i Sverige. 

      - Med tanke på profilens unika sammansättning är det viktigt att så många som möjligt kan ta del av den forskning och utveckling som sker och här kommer ASSAR Industrial innovation arena att spela en nyckelroll. På ASSAR kommer de demonstratorer som utvecklas att placeras för maximal synlighet, avslutar Amos Ng.  

      Publicerad: 2018-11-05
      Senast ändrad: 2020-01-23
      Sidansvarig: webmaster@his.se