Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Skaraborgs framtidsstrateg kommer från Högskolan i Skövde

      Publicerad 15 mars 2018

      Ingen kan med säkerhet säga vad framtiden har att erbjuda. Men genom omvärldsbevakning och trendanalys går det att få en hint. Om det, och mycket mer, vet Isabelle Waldenvik, tidigare student på socialpsykologiska programmet på Högskolan allt om. Hon är nämligen certifierad framtidsstrateg.

      Mycket har hänt sedan Isabelle Waldenvik, för fyra år sedan, tog sin kandidatexamen i socialpsykologi på Högskolan i Skövde. Hon har hunnit med att jobba i Europaparlamentet med Lars Adaktusson, studerat sociala medier på digitala akademin och innovationsarbete på Kommunalförbundet, bland annat. Och nu, senast, studerat framtiden. I september började hon utbildningen, genom Kairos Future, ett internationellt analysföretag. Nu är Isabelle certifierad framtidsstrateg. Att studera framtiden kan tyckas svårt. Men det går, enligt Isabelle.

      – Det kan handla om samhällets framtid, om den fysiska världen, om förändringsmekanismer, eller om förändringsdrivande krafter. Genom ett strategiskt ramverk kan vi skapa möjliga och alternativa scenarier som kan hjälpa människor och organisationer att förstå hur framtiden kan komma att påverka deras verksamhet.

      Kan identifiera trender

      Det som kan börja med en isolerad innovation kan helt enkelt få större påverkan på samhället än vad man först tror.

      – Det finns många konkreta exempel på just det. Mobiltelefonen är en typisk sådan sak. För 15 år sedan använde man den för att ringa. Men successivt har det blivit mer än en pryl. Idag använder man telefonen för att hantera sin ekonomi, kommunicera med hjälp av sociala funktioner, och den är också en grundkälla till kunskap, och i sin tur, makt. Genom omvärldsbevakning och trendanalys kan det vara lättare att identifiera, sådana här, stora framsteg på ett tidigare stadium.

      Socialpsykologi fäster vikt vid individen i gruppen, och hur dessa påverkar varandra. Genom studierna på Högskolan i Skövde, arbetet i EU-parlamentet, och nu framtidsstudierna har Isabelle verktygen för att se hur globala trender kan påverka såväl stora organisationer som den enskilda individen.

      – I Bryssel fick jag förståelse för helheten, hur olika saker påverkar varandra och kunna se samband. Det finns också trender i politik, som påverkar beslut, som i sin tur påverkar strukturer och grupper, vilket får effekt för den enskilda individen. Utbildningen i socialpsykologi har varit en bra grund att utgå ifrån, kunskap om exempelvis socialt samspel och social påverkan gör att också komplexa internationella eller kulturella fenomen blir lättare att se och förstå.

      "Vill påverka framtidens demokrati"

      Det finns många trender som påverkar samhället på olika sätt. Och det finns några vi borde hålla lite särskild koll på, just nu, enligt framtidsstrategen Isabelle.

      – En är psykisk ohälsa, framförallt hos unga, som är en oroväckande trend. Den senaste forskningen talar om sambanden mellan sociala medier, smarta telefoner och psykisk ohälsa. Om två år har vi en generation som helt eller delvis vuxit upp i en digital värld. Hur vi ska hantera den digitala världens baksida är något vi kommer diskutera mycket kommande år. En annan stor global trend som fortfarande är högaktuell är klimatfrågan. Här är det intressant att solcellsenergi är på väg att bli billigare än fossila bränslen. Det kommer göra stor skillnad när även de ekonomiska incitamenten för klimatarbete finns, tror jag. Sedan är migrationsfrågan fortfarande högt upp på agendan, och så kommer det nog att förbli under ett bra tag framöver.

      Stora nationella och globala trender är en sak. Men Isabelles egen framtid då? Just nu är hon integrationsstrateg i Skara kommun och går dessutom en utbildning genom Folk och Försvar om säkerhetsfrågor. På längre sikt hägrar även andra drömmar.

      – Jag skulle vilja jobba i riksdagen, som politiker eller på tjänstesidan. Att få vara med och påverka framtidens demokrati och samhällsutveckling vore spännande.

      Publicerad: 2018-03-15
      Senast ändrad: 2020-01-23
      Sidansvarig: webmaster@his.se