Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Konspirationer tema för föreläsning på Högskolan i Skövde

   Publicerad 25 mars 2019

   Hur kommer det sig att många människor tror att USA:s regering låg bakom 11 september? Att vacciner är farliga? Att finansmannen George Soros dirigerar flyktingströmmarna? Att medierna ljuger för oss? Om detta har journalisten och författaren Kent Werne skrivit en uppmärksammad bok. Onsdagen den 27 mars kommer han till månadens populärvetenskapliga café för att föreläsa på temat ”I konspirationsteoriernas tid”.

   Konspirationsteorier sprider sig som en löpeld, inte minst på nätet och i sociala medier.
   – Jag ville ta reda på hur de här teorierna uppstår och hur de sprids. Men också vilka som tror på dem och varför, berättar Kent Werne.

   Hans bok ”Allt är konspiration – en resa genom underlandet” fick stor uppmärksamhet när den kom ut i höstas.
   – När jag kommer till Högskolan i Skövde vill jag ge en guidad tur genom konspirationstänkandets värld, genom det jag kallar underlandet.

   För att förstå fenomenet deltog Kent Werne i vad han kallar rena väckelsemöten och träffade personer som var mycket skeptiska till etablerad kunskap. Men underlandet finns främst på Internet. Genom Youtube, Facebook och sajter på nätet överöses vi i dag av olika teorier. Tidigare var det ett aktivt arbete att hitta dem i böcker eller i tidningar.

   Att konspirationsteorier får så många anhängare när de sprids i sociala medier ser han många förklaringar till.
   – Rädsla är en viktig faktor. De som är rädda för förändringar, att förlora fotfästet och att falla nedåt på samhällsstegen tilltalas ofta av konspirationsteorier.

   Finns också i Sverige

   Konspirationsteorier är inte bara ett utländskt fenomen. Även i Sverige har de börjat fastna. Kent Werne upptäckte till exempel att en gammal bekant var övertygad om att världen styrs av utomjordiska reptiler – en teori som sprids av britten David Icke. I höstas föreläste David Icke i Stockholm inför 500 personer.

   Konspirationsteorier sätter också sin prägel på debatten om invandring. På nätet är det lätt att hitta inlägg om att en påstådd muslimsk invasion av västvärlden och om en smygislamisering som skulle styras av imamer och en ”PK-elit” som förråder folket.

   – Sverige håller på att bli mer ojämlikt och allt fler känner sig utanför, samtidigt som folk är rädda för ”de andra”. Det kan vara en förklaring till att konspirationsteorier börjar få fäste även här. Sedan använder sig en del politiker av teorierna för att mobilisera väljare, svartmåla journalister och demonisera politiska motståndare, säger Kent Werne.

   Onsdagen den 27 mars kl 18:30 – 20:30. Obs tiden!
   Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110

   Fri entré. Fika finns att köpa från kl 18:00.

   De populärvetenskapliga caféerna är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

   Kontaktpersoner

   Publicerad: 2019-03-25
   Senast ändrad: 2020-01-21
   Sidansvarig: webmaster@his.se