Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Nya instrument för blodförgiftning ska rädda liv

   Publicerad 20 augusti 2018

   Sepsis (blodförgiftning) har ett snabbt förlopp. På bara några få timmar kan läget bli livshotande. Idag används blododling för diagnos vid sepsis, en metod som oftast tar ett par dygn att få svar på. Men via nya diagnostiska instrument, som just nu utvecklas i EU-projektet SMARTDIAGNOS, är målet att snabba upp den tiden betydligt. Och på så sätt rädda liv. I dagarna träffas projektets deltagare i Skövde.

   Partnermötet i Skövde är det sjätte i projektet, som avslutas i början av 2020. Deltar gör forskare och flera företag i den medicintekniska branschen från olika delar av Europa – liksom Högskolan i Skövde, Infektionskliniken på Skaraborgs sjukhus samt det kliniska laboratoriet på Skaraborgs sjukhus, Unilabs AB. Tillsammans jobbar man för att förbättra diagnostiken kring sepsis. Idag är det nämligen inte helt lätt. Och insatserna är höga.

   Ska minska antibiotikaförskrivningen

   – Symtomen på sepsis är ofta diffusa vilket gör att tillståndet i början är rätt svårt att skilja från andra tillstånd som till exempel matförgiftning eller influensa. Men av förklarliga skäl, med tanke på riskerna, får patienten antibiotika omedelbart, säger Anna-Karin Pernestig, delprojektledare och lektor i molekylärbiologi vid Högskolan i Skövde.

   Diana Tilevik, Högskolans andra delprojektledare, fyller i:
   – Om rätt diagnos kan ställas snabbare slipper också sjukvården skriva ut antibiotika i ”onödan” för de patienter som inte fått sepsis. Det är också ett långsiktigt mål med projektet.

   72 timmars väntetid ska bli fyra

   För att det ska bli möjligt behövs ny teknik och tillvägagångssätt. I projektet pågår bland annat utveckling av instrument som – på sikt – ska kunna finnas på akutmottagningar och laboratorier. Målet är att dagens (upp till) 72 timmar till fyra timmar innan svar kan ges.
   – För varje timmes fördröjning ökar risken för dödsfall, så tidsaspekten är verkligen en faktor att fokusera på.

   I början av nästa år ska prototyperna av instrument börja testas på tre laboratorier i tre olika länder: vid Unilabs i Skövde, i Prag och i Krems (Österrike). Helena Enroth, adjungerad professor i molekylärbiologi vid Högskolan och utvecklingsansvarig på Unilabs AB berättar om fortsättningen:
   – Framåt 2020, när projektet avslutas, ska vi ha kommit en bra bit på väg mot målet.

   Publicerad: 2018-08-20
   Senast ändrad: 2020-01-23
   Sidansvarig: webmaster@his.se