Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Pris till avhandling om stöd till förstagångsföräldrar

   Publicerad 5 november 2018

   Skaraborgs Akademi delar varje år ut ett pris till den doktorsavhandling vid Högskolan i Skövde som förtjänar särskild uppmärksamhet. Årets pristagare är Caroline Bäckström, lektor i omvårdnad. Resultatet av hennes forskning visar vilken skillnad stöd till förstagångsföräldrar, från både vården och anhöriga, kan göra i samband med barnafödande.

   I motiveringen går det, bland annat, att läsa att ”avhandlingen bedöms tillföra ny kunskap såväl nationellt som internationellt” och att den har ”ett jämställdhetsperspektiv genom att inkludera både kvinnor och partners”. Fina ord om studien med den fullständiga titeln ”Professional and Social Support for First-time Mothers and Partners During Childbearing”.
   – Det känns verkligen hedrande. Ämnet berör och har ett allmänintresse. Att vänta barn och bli föräldrar är något många kan relatera till. Det kan nog ha bidragit till att just min avhandling får priset, säger Caroline Bäckström.

   Kan ge en bättre parrelation

   I forskningen har hon tittat närmare på vilken betydelse professionellt stöd (kontakter med vården) och socialt stöd (från vänner och familj och andra närstående) har för förstagångsmammor och partners i samband med barnafödande. Och resultaten visar att det gör skillnad. Även för parrelationen.
   – Professionellt stöd gör att föräldrarna känner sig bättre förberedda inför förlossningen och ökar deras förståelse för föräldrarollen. Även att partnern har nytta av stödet från vården. De känner sig mer delaktiga, helt enkelt. Och ett gott socialt stöd från familj och vänner leder också till en bättre parrelation sex månader efter förlossningen.

   Väcker intresse bland barnmorskor

   Efter disputationen i februari har avhandlingens resultat väckt intresse på flera håll, berättar Caroline.
   – Jag har föreläst för många av barnmorskorna i Västra Götalandsregionen med gott gensvar. Det är roligt att nå ut med avhandlingen för dem de berör.

   Det var också där, på förlossningsavdelningen, som tankarna på forskningsämnet föddes.
   – När jag själv arbetade som barnmorska, och träffade föräldrarna, kände jag att många skulle må bra av bättre stöttning. Att bli förälder är ingen enkel sak, det påverkar inte bara den enskilda individen utan även parrelationen och mer därtill.

   Prisutdelning den 15 november

   Prisutdelningen sker i samband med Skaraborgs Akademis föreläsningskväll på Högskolan i Skövde den 15 november. Priset delas ut av Länsförsäkringar Skaraborg.

   Publicerad: 2018-11-05
   Senast ändrad: 2020-01-23
   Sidansvarig: webmaster@his.se