Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Forskning om biologisk mångfald får medel från Naturvårdsverket

   Publicerad 13 februari 2019

   Naturvårdsverket har nyligen beviljat Annie Jonsson, docent i ekologi vid Högskolan i Skövde, 4,8 miljoner kronor för projektet “Biologiskt mångfaldsindex för mätning, övervakning och skötsel på landskapsnivå”. Projektet handlar om att bevara och öka naturens biologiska mångfald och ska pågå i tre år.

   Biologisk mångfald innebär, lite förenklat, variationsrikedom bland levande organismer både i vatten och på land. I dag har naturens biologiska mångfald flera olika hot, bland annat föroreningar, ohållbar jakt, och det största – livsmiljöer som förstörs eller förändras när vi människor exempelvis hugger ned skog eller bygger vägar. För organismerna innebär förstörda livsmiljöer minskade resurser som mat och bostad, längre vägar för att kunna sprida sig mellan områden samt minskade genpooler. Det leder i sin tur till att arter dör ut. De flesta länder i världen, däribland Sverige, har enats i en FN-konvention om att aktivt arbeta för att bevara den biologiska mångfalden.

   Beviljats 4,8 miljoner

   Annie Jonssons projekt ”Biologiskt mångfaldsindex för mätning, övervakning och skötsel på landskapsnivå” har nyligen beviljats 4,8 miljoner kronor från Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag. I projektet kommer det att utvecklas ett index som uppskattar områdens förmåga att bidra till biologisk mångfald. Målet är att indexet ska kunna ge bättre beslutsstöd åt politiker, myndigheter och företag för bästa användning av den mark och naturmiljöer de ansvarar för.

   – Vår vision med forskningen är att genom det här verktyget kunna bidra till att vi främjar och bevarar biologisk mångfald. Eller ännu hellre, att den biologiska mångfalden ökar, säger Annie Jonsson, Högskolan i Skövde.

   Frågor som kommer kunna analyseras genom indexet är till exempel ”Hur förändras landskapets förmåga att stödja den biologiska mångfalden om förändringar av markanvändningen sker?”, ”Vilken biotop på landskapsnivå bidrar mest till biologisk mångfald?” och ”Vilka är de viktigaste lokalerna för att upprätthålla arternas spridning?”.

   Tre fallstudier

   Indexet behandlar information om landskapets ekologiska strukturer. Informationen handlar bland annat om var livsmiljöerna finns i landskapet, hur många olika typer det finns, hur uppdelade de är samt hur lätt det är för arter att sprida sig i de specifika landskapen. Indexet kommer att testas i tre fallstudier i samverkan med Boxholm och Mjölby kommun, Länsstyrelsen i Borås samt skogsbolaget SCA. En representant från Naturvårdsverket kommer att vara med i gruppen som referens. Projektet kommer att pågå i tre år.

   Publicerad: 2019-02-13
   Senast ändrad: 2020-01-21
   Sidansvarig: webmaster@his.se