Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Skövdeforskare kan vinna prestigefullt pris i Oxford

      Publicerad 29 juni 2018

      Hälso- och sjukvården har blivit bättre de senaste decennierna. En del av förklaringen är att läkarkår och ledning fått en bättre förståelse för varandra – genom en särskild samverkan. Det visar Thomas Anderssons, biträdande professor i företagsekonomi, nya forskning. Nu är hans studie nominerad till bästa vetenskapliga artikel av Journal of Professions and Organization i Oxford.

      Artikeln som publicerades hos den högt ansedda tidskriften tidigare år har Thomas Andersson skrivit tillsammans med forskarkollegan från Högskolan i Borås, Roy Liff. Samarbetet är också en del av forskningssamarbetet mellan högskolorna i Skövde och Borås, kring temat framtidens företagande och nya affärsmodeller.
      – Vi var glada och upprymda bara av att få artikeln publicerad. Det är ett litet nålsöga bara det. Att vi nu uppmärksammas på det här sättet är överraskande, men inte desto mindre kul eller smickrande, säger Thomas Andersson, apropå beskedet att artikeln utsetts som en av de fem bästa under 2017-2018.

      Olika intressen behöver samarbeta

      I forskningen sökte de en förklaring till vad som skapar, och kan utveckla, en bättre hälso- och sjukvård. Och resultatet av den vetenskapliga artikeln väckte juryns intresse.
      – Ofta beskrivs förhållandet mellan ledningen och läkarna som ett problem. Läkarna har ett perspektiv; att ge sina patienter bästa möjliga vård. På ledningsnivå måste man dock ta hänsyn till att få verksamheten att gå ihop, ekonomiskt. Men i vår forskning identifierar vi en typ av mötesform som är en konstruktiv lösning på den utmaningen, säger Thomas och fortsätter:
      – Det kallas kooptering. I tidigare forskning beskrivs det som ett sätt att ta in "fienden" som en slags gissla på den egna arenan, för att på så sätt kunna omvända personen. Vi såg, genom våra observationer och intervjuer, att detta förekommer i hälso- och sjukvården, men på ett annat sätt. Här var det snarare att läkare respektive chefer koopterade viktiga delar i den andres arbets- och tankesätt än att personer koopterades. Skälet var sannolikt främst att driva det egna perspektivet, men det fick ett annat mer positivt utfall.

      Viktigt för hälso- och sjukvårdens utveckling

      När läkare och ledningen samverkade uppstod nämligen något annat.
      – Det ledde till bättre förståelse för varandras perspektiv. Ledningen fick bättre kunskaper om läkarnas tankesätt. Läkarna i sin tur vidgade sina perspektiv, och stärkte sin helhetsbild. Sammantaget ledde det till ett utbyte som underlättar för bra beslut för hela verksamheten. Om hälso-och sjukvården ska fortsätta att utvecklas behöver läkare och chefer förstå varandras perspektiv bättre, studien visar hur det kan vara möjligt att uppnå.

      Den 8 juli presenteras vinnaren, på en konferens som tidskriften anordnar i Oxford.
      – När vi har kommit så här långt vill vi förstås vinna. Som nominerat bidrag får vi en hel del uppmärksamhet. Förhoppningsvis gör det att fler också nås av våra resultat, avslutar Thomas Andersson.

      Publicerad: 2018-06-29
      Senast ändrad: 2020-01-24
      Sidansvarig: webmaster@his.se