Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Religionshistoriker föreläser i Skövde om religionskollision, minoriteter, majoriteter och tolerans

      Publicerad 30 september 2019

      Minoritetens anpassning och majoritetens tolerans. Det brukar uppfattas som huvudingredienserna för att det mångkulturella samhället ska fungera. Men vad händer när det istället är två majoritetskulturer som möts? Svar på frågan ges vid oktobers första populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde, onsdag 2 oktober.

      Eli Göndör är filosofie doktor i religionshistoria vid Göteborgs universitet med inriktning på islamologi och Mellanöstern. Han forskar på integrations– och religionsfrågor med fokus på religiöst meningsskapande och extremism.

      Arabiska sunnimuslimer har i sina hemländer oftast levt i en majoritetskultur. I Europa möter de en sekulariserad kristen majoritetsbefolkning. I sin föreläsning lyfter Eli Göndör fram minoritetserfarenhetens betydelse för integrationen.

      – Jag anser att Sverige har misslyckats med integrationen av invandrare. Det är av stor vikt att vi inte enbart intresserar oss för arbetsmarknad, skatter, välfärd, kulturpolitik och ekonomi. I dagens Sverige finns också andra frågor som kan ha stor inverkan på individens frihet och möjligheter, däribland religion och klan. Därför är det viktigt att debatter förs om möten mellan en religiös identitet och ett sekulärt samhälle, och kulturkrockarna mellan klan och stat.

      Svårt hantera religiösa frågor

      Enligt Eli Göndör har Sverige ingen förmåga att hantera religiösa frågor. Jämfört med andra länder i världen har Sverige gjort alla fel samtidigt när det gäller att hantera mottagandet av människor som befinner sig på motsatta sidan av kulturkartan.

      Eli Göndör är född och uppvuxen i Stockholm, men har bott 25 år i Israel. Under den tiden reste han mycket i Mellanöstern och vistades bland annat i Jordanien, Egypten och Libanon.

      Eli Göndör har en fil. kand. i Mellanösternstudier vid Stockholm universitet och en fil.mag. i islamologi vid Lunds universitet. Han disputerade 2012 på avhandlingen Muslimska kvinnor i Israel: religionens roll i vardagslivets förflyttningar” och är fil.dr. i religionshistoria med inriktning mot islamologi och Mellanöstern. Han delar sin tid mellan tankesmedjan Timbro och Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, där han forskar om religion och det religiösa meningsskapandet som legitimerar islamisk politisk aktivism och våldsutövande miljöer.

      Eli Göndörs har bland annat skrivit böckerna ”Religionskollision”, ”Muslimer i Sverige” och ”I guds namn – om våld och politik i islam”. I år har han också medverkat i SVT:s samhällsprogram ”Ekdal och Ekdal”.

      När: Onsdagen den 2 oktober.
      Tid: kl 18:30 – 20:30. Obs tiden!
      Plats: Högskolan i Skövde, hus G, sal G110.

      Fri entré!

      De populärvetenskapliga caféerna arrangeras i samverkan mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs senioruniversitet.

      Publicerad: 2019-09-30
      Senast ändrad: 2020-01-23
      Sidansvarig: webmaster@his.se