Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Skövdeforskare utvecklar snabbare diagnos av sepsis

   Publicerad 13 september 2019

   I dag är det Världssepsisdagen och fokus är på att öka kunskapen om sepsis, blodförgiftning. På Högskolan i Skövde pågår flera forskningsprojekt kring sjukdomen. – Vi hoppas att forskningen ska leda till att det blir lättare att diagnostisera sepsis och därmed minska den höga dödligheten, säger Diana Tilevik, lektor i systembiologi och forskare.

   Högskolan i Skövde deltar i Smartdiagnos, ett innovationsprojekt finansierat av EU-Horizon 2020. Under de senaste 3,5 åren har tio akademiska och industriella partners i Europa arbetat inom projektet. Uppdraget är att utveckla två diagnostiska instrument som kan användas för att upptäcka sepsis tidigt och därmed rädda liv. På Högskolan i Skövde driver Diana Tilevik projektet tillsammans med forskarkollegan Anna-Karin Pernestig, lektor i biovetenskap. Kampen mot sepsis är viktig. Sjukdomstillståndet uppstår ofta snabbt och varje timmes fördröjning av antibiotikabehandling ökar risken för dödsfall.

   – Sepsis, eller blodförgiftning som man sa förr, är vanligt. Mortaliteten är hög och sepsis dödar faktiskt lika många människor som HIV, bröstcancer och prostatacancer gör tillsammans, konstaterar Diana Tilevik, lektor i systembiologi.

   Men ändå känns det som okunskapen kring sepsis är stor, både i Sverige och i övriga världen.

   – Dels tror jag det beror på att sepsis ofta ger diffusa symptom som kan vara svåra att skilja från annat, dels att läkare kanske talar om det till patienten som en infektion och inte sepsis.


   De båda Skövdeforskarna hoppas nu att det europeiska forskningssamarbetet ska leda fram till att man i ett tidigare skede kan diagnostisera sepsis och därmed minska dödligheten. Under hösten, tills det här projektet avslutas i början av 2020, genomförs en utvärdering av prestandan hos de nya instrumenten på insamlade patientprover från tre kliniska laboratorier i Europa. De nya testerna används direkt på blod för att påvisa mikroorganismer och resistensgener. En utrustning som helt enkelt ska möjliggöra en snabbare upptäckt av bakterier i blodet hos patienten. Ett snabbt resultat på ett diagnostiskt test minskar tiden för diagnos och varje minut är dyrbar när det handlar om sepsis.

   Publicerad: 2019-09-13
   Senast ändrad: 2020-01-23
   Sidansvarig: webmaster@his.se