Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Skövdeforskare lär ut hur vi kan agera vid kriser och katastrofer

   Publicerad 19 februari 2018

   Joeri van Laere är lektor i datavetenskap vid Högskolan i Skövde. Han har genomfört och utvärderat över 140 krisövningar. På onsdag, 21 februari, föreläser han på det egna lärosätet för att lära publiken vid det populärvetenskapliga caféet hur man kan bete sig när det händer en allvarlig kris eller inträffar en katastrof.

   En kris kan orsakas bland annat av naturkatastrofer, tekniska fel eller brottsliga angrepp. Viktiga samhällsfunktioner såsom vård, vattenförsörjning, livsmedelsförsörjning, transporter eller elförsörjning kan slås ut. Oavsett vad som inträffar finns ett antal generella krishanteringsprinciper som vägleder oss i vad som är viktigt att tänka på. Tillsammans kan vi undvika att en händelse eskalerar och därmed lindra händelsens konsekvenser.

   Det menar Joeri van Laere som är lektor i datavetenskap vid Högskolan i Skövde. Han har, tillsammans med forskarkollegor och yrkesverksamma, under de senaste tio åren anordnat, genomfört och utvärderat över 140 krisövningar hos kommuner i Skaraborg.

   Men det finns också mycket som den enskilde medborgaren kan göra när något allvarligt och oväntat inträffar. Och det tänker han förmedla den här kvällen.

   – I början av en kris är det viktigt att kunna agera snabbt och vara väl införstådd med situationens krav. En bra förberedelse, även mentalt, ökar chansen att vända trenden, och i bästa fall helt undvika en negativ utveckling, säger Joeri.

   Han kommer under kvällen bland annat att ta upp vad som menas med en kris och hur den utvecklas. Dessutom peka på typiska utmaningar som uppstår vid varje krissituation, och redogöra för alternativ till hur utmaningarna kan hanteras.

   Joeri van Laere kommer under kvällen lära ut några enkla regler som är bra att kunna för att agera rätt vid sådana här tillfällen. Några exempel av sådana tumregler är ”Diskutera tidiga svaga signaler”, ”Larma hellre för många än för få” och ”Zlatan ska inte stå i mål”.

   De populärvetenskapliga caféerna, som arrangeras en gång i månaden, är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. De är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

   Tid: Onsdagen den 21 februari kl 18.30.
   Plats: Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110

   Publicerad: 2018-02-19
   Senast ändrad: 2020-01-23
   Sidansvarig: webmaster@his.se