Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Bioprinting i fokus för Skövdeforskare i Kanada

      Publicerad 3 december 2019

      Jonas Christoffersson, postdoktor i bioinformatik vid Högskolan i Skövde, befinner sig nu i Kanada. Tillsammans med ett forskarlag i Vancouver arbetar Jonas med en cellodlingsteknik som heter Bioprinting för att tillverka och bygga upp vävnad av ett hjärta.

      Jonas Christoffersson ingår i forskargruppen Translationell Bioinformatik på Högskolan i Skövde och i samarbete med AstraZeneca och Takara Bio i Göteborg handlar hans forskning om att differentiera stamceller till hjärtmuskelceller. Han försöker att utveckla ett modellsystem som kan användas för att förstå olika mekanismer för hjärtsjukdomar och för att testa effekten av olika potentiella läkemedel. Men under hösten har han lämnat Skövde för i ett samarbete med en forskargrupp i Vancouver på University of British Colombia för att lära sig bioprinting, en specifik cellodlingsteknik.

      - En bioprinter är en typ av 3D-skrivare där mänskliga celler blandas med trögflytande material och "skrivs ut" för att bygga upp en vävnad av ett specifikt organ. I mitt fall använder vi oss av humana stamcells-deriverade hjärtmuskelceller för att tillverka hjärtvävnad till en modell för att testa läkemedel och leta efter sjukdomsspecifika biomarkörer, förklarar Jonas.

      Han konstaterar att det just nu är en nervös väntan för hela forskargruppen i Vancouver. Kommer den utskrivna hjärtvävnaden att fungera som de hoppas och kommer de lyckas att hålla cellerna vid liv?

      - Om vi kan skapa vävnad, i det här fallet hjärtmuskulatur med en bioprinter, som liknar kroppens naturliga vävnad så är förhoppningen att den data vi samlar in bättre kan reflektera cellernas naturliga reaktion på exempelvis ett läkemedel.

      Forskning över gränserna

      Forskargruppen Translationell Bioinformatik vid Högskolan i Skövde arbetar inom samma område.

      - Men det företag som tillverkar bioprintern är baserat i Vancouver och arbetar nära den forskargrupp jag besöker här. Våra enskilda projekt har många gemensamma intressen och det var enkelt att komma överens om ett samarbete.

      Jonas trivs bra och poängterar vikten av att få lära sig nya metoder och arbetssätt. Att det är bra att vara ny på jobbet då och då.

      - Även om en del är olikt, så finns det ändå något gött i att åka till ett labb på andra sidan jorden och se att det mesta fungerar på samma sätt som hemma.

      Även om forskningens fokus till stor del är som hemma, så är kontrasten mellan Högskolan i Skövde och University of British Colombia stor. Över 70000 personer är verksamma på campus och universitetet har sin egen polis, sjukhus och idrottsarenor. Det är som en egen stad i staden. Jonas återvänder hem lagom till jul, men innan dess hoppas han hinna med att få några dagars ledighet för att åka snowboard i Whistler, en välkänd skidort 12 mil norr om storstaden.

      Publicerad: 2019-12-03
      Senast ändrad: 2020-01-21
      Sidansvarig: webmaster@his.se