Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Vad ska vi ha konsten till? Och finns det fin och ful konst?

      Publicerad 28 april 2018

      Vad spelar konsten för roll i samhället? Finns det ”fin” och ”ful” konst? Kan man ställa olika kulturformer och kulturupplevelser mot varandra? Kultur, och inte minst konst, skapar känslor och engagerar. Det vet Jörgen Svensson, chef för Dalslands konstmuseum och själv konstnär. Onsdagen den 2 maj kommer han till Skövde för att ge svar på de här frågorna vid Högskolan i Skövdes sista populärvetenskapliga café för våren.

      Jörgen Svensson är född i Värmland, bosatt i Göteborg och är idag chef för Dalslands konstmuseum, efter att tidigare varit verksam som curator vid Värmlands museum med ansvar för samtida konst. Han har dessutom varit professor vid Konsthögskolan Valand i Göteborg och vid Konstakademin Trondheim i Norge.

      – Människans behov av att uttrycka sig i bilder är mångtusenårigt. Konstens roll i dagens samhälle är en väv av olika roller. Det verkar också som att alla har en uppfattning om vad konst ska vara och hur den bör se ut. Samtidigt finns det arenor där konsten är exklusiv och endast för den invigde. Sedan ett antal år tillbaka finns också konstnärlig forskning på några svenska universitet. Utifrån mina egna konstnärliga arbeten och erfarenheter kommer jag att ge en inblick i hur konstnärer idag kan arbeta, säger Jörgen Svensson.

      Han fick sin konstnärliga skolning bland annat på Hovedskous målarskola och på Valands Konsthögskola, båda i Göteborg, och beskrivits som en svensk pionjär inom konst som är projektbaserad i en social och politisk kontext. Stor uppmärksamhet fick Jörgen Svenssons projekt Regeringsmiddag1994, då han bjöd in delar av den svenska regeringen till en restaurang i Stockholm för att äta middag med allmänheten. I den internationella samlingsutställningen Amateur/Eldsjäl, på Göteborgs konstmuseum år 2000, lät han bland annat montera texten Pizzeria i brons på museets fasad.

      Skapar bilder med injektionsspruta

      Som målare lägger sig Jörgen Svensson nära textilkonsten. Han skapar sina bilder med hjälp av injektionsspruta, vilket skapar en illusion av broderi. Men injektionssprutan har också har en djupare innebörd för honom. Många av de han växte upp med i Skoghall under 60–70-talen gick förlorade i missbruk.

      På senare år har Jörgen Svensson haft utställningar på exempelvis Moderna Museet i Stockholm och medverkat i samlingsutställningar på Göteborgs Konsthall, Gävle Konstcentrum, Manifesta i Bolzano Italien samt på Göteborgs konstbiennal. Han finns representerad på de flesta av de stora konstmuseerna i Sverige, samt i flera privata samlingar.

      Jörgen Svensson har även varit gästprofessor vid Karlstads universitet och vid flera lärosäten i Kalifornien. I mitten på 90-talet var han kulturrådgivare åt dåvarande kulturministern Margot Wallström, ett uppdrag som resulterade i ett multimediaverk.

      De populärvetenskapliga caféerna, som arrangeras en gång i månaden, är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. De är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

      När: Onsdagen den 2 maj 2018.
      Tid: kl 18.30 - 20.30. Obs tiden!
      Plats: Högskolan i Skövde, hus G, sal G110.

      Fri entré!

      Publicerad: 2018-04-28
      Senast ändrad: 2020-01-23
      Sidansvarig: webmaster@his.se