Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Miljonbelopp till sepsisforskning på Högskolan från KK-stiftelsen

   Publicerad 12 december 2019

   Forskningsprojektet Framtida diagnostik av sepsis på Högskolan i Skövde har fått 2,6 miljoner av KK-stiftelsen.

   – Det är jättekul och betyder givetvis väldigt mycket för vår fortsatta forskning eftersom vi nu kan bygga vidare på våra tidigare resultat från sepsisforskningen, säger Anna-Karin Pernestig, forskare och lektor i biovetenskap.

   På Högskolan i Skövde pågår flera forskningsprojekt kring sepsis, även kallat blodförgiftning. Ett av dem är Framtida diagnostik av sepsis – miRSeps. Ett projekt som nu beviljats drygt 2,6 miljoner kronor av KK-stiftelsen. Sepsis är ett livshotande tillstånd som uppträder som kroppens svar på en infektion. Tillståndet uppstår vanligen väldigt snabbt, ibland bara på några få timmar. Det är dock ofta svårt att ställa diagnos. Det beror på att symptomen är diffusa och kan vara svåra att skilja från andra tillstånd såsom influensa eller matförgiftning.

   – Mortaliteten är hög och sepsis dödar faktisk lika många människor som HIV, bröstcancer och prostatacancer gör tillsammans, konstaterar Diana Tilevik, forskare och lektor i systembiologi.

   Diana Tilevik och Anna-Karin Pernestig.

    

   Projekt med flera samarbetspartners

   Skövdeforskarna hoppas nu att hitta metoder för att i ett tidigare skede kunna diagnostisera sepsis och därmed minska dödligheten. Varje timmes fördröjning av diagnostisering och därmed antibiotikabehandling ökar nämligen risken för dödsfall.

   – I tidigare forskningsprojekt har vi utvecklat presumtiva multimarkörpaneler med potential att identifiera patienter med bakteriellt orsakad sepsis. Dessa multimarkörpaneler består av olika kombinationer av biologiska och kliniska markörer. I det nya projektet kommer vi att validera dessa multimarkörpaneler genom att analysera ytterligare patientprover med ny qPCR-teknik som har en mycket hög analytisk känslighet samt utveckla kvalitetskontroller för vår multimarkörpanel, förklarar de båda forskarna.

   Projektet på Högskolan i Skövde kommer att genomföras i nära samarbete mellan Skaraborgs sjukhus, det kliniska laboratoriet på Skaraborgs sjukhus Unilabs AB, TATAA Biocenter AB och QIAGEN AB. Även representanter från Svenska Institutet för Standarder och Chalmers Innovationskontor deltar i projektet. Projektet är planerat för en period om tre år (2020-2022) till en totalkostnad om 4,8 miljoner varav 2,6 miljoner finansieras av KK-stiftelsen.

   Många olika forskningsområden

   KK-stiftelsen har beviljat medel till 26 forskningsprojekt som genomförs i samverkan mellan högskola och näringsliv. De olika projekten får dela på totalt 105 miljoner kronor. Projekten är inom vitt skilda områden, allt från återvinning av energi till hållbar vattenförvaltning och behandling av sjukdomar. Näringslivet medverkar i projekten med framför allt arbete, men även utrustning till ett värde som motsvarar stiftelsens anslag.

    

   Publicerad: 2019-12-12
   Senast ändrad: 2020-01-21
   Sidansvarig: webmaster@his.se