Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Världsunikt lärospel lär barn sätta gränser på nätet

   Publicerad 16 september 2019

   Parkgömmet är ett lärospel som erbjuder Sveriges skolor redskap för att samtala med barn mellan 8-10 år om grooming, gränssättning och rättigheter. Spelet är initierat av stiftelsen Change Attitude och utvecklat av forskare vid Högskolan i Skövde. Under hösten kommer Parkgömmet göras tillgängligt för alla grundskolor i Sverige, helt kostnadsfritt.

   Går det att använda dataspel för att motverka grooming, och i så fall, hur då? Idén och frågeställningen kommer från kulturstiftelsen Change Attitude, som vände sig till Högskolan i Skövde.

   – Vi såg en utmaning i att försöka hitta forskningsbaserad spelmekanik och göra något med den här frågan, säger Tarja Susi, på Högskolan i Skövde.

   Unik forskning på riktiga chatloggar

   Tarja Susi och Niklas Torstensson, båda lektorer i kognitionsvetenskap, har tittat på utdrag från riktiga svenska chatloggar för att identifiera vissa beteenden barn har kunnat utsättas för i en onlinemiljö. Barnet kan till exempel uppmanas att skicka bilder, och får sedan någon form av belöning för det. När barnet inte vill skicka fler bilder möts det ofta med hot, och det blir problematiskt när barnet inte är rustat för att hantera en sådan situation.

   – Det är synnerligen intressant att titta på de processer som faktiskt sker online och det är ett väldigt outforskat område, säger Niklas Torstensson.

   Forskningen med äkta chatloggar är världsunik och har sedan omvandlats till spelmekanik. Resultatet blev lärospelet Parkgömmet, en kombination mellan ett klassiskt brädspel och ett mobilspel. Spelet är utvecklat för skolmiljö och passar väl in i den svenska läroplanen. Parkgömmet innehåller ingenting som är sexuellt eller skrämmande, utan fokuserar på processer och interaktionsmönster, inte på grooming specifikt.

   – Spelets koppling till utnyttjande på nätet är helt unik. Det är en helt annan sak att få praktisk erfarenhet än att läsa skrivna instruktioner, säger Ulf Wilhelmsson, biträdande professor i medier, estetik och berättande.

   Metodmaterial för att följa upp

   Barnen spelar i en trygg miljö tillsammans med sin lärare, som i sin tur använder ett metodmaterial för att följa upp det barnen gör, säger och känner. Metodmaterialet har tagits fram av Change Attitude och första delen handlar om hur barnen kan hantera kontakter online. Andra delen berör barns rättigheter och självkänsla.

   – Det som är så fantastiskt med Parkgömmet är att det låter barn få lära sig om de här frågorna på ett tryggt och lekfullt sätt. Det hjälper även vuxna i hur man kan ta upp just de här svåra ämnena, säger Susanne Drakborg, programhandläggare på World Childhood Foundation, som varit med och finansierat projektet.
   – Det har inte varit svårt att få skolklasser att testa på. Att vi har gjort ett roligt spel är bortom allt tvivel. Barnen uppfattar det inte som något lärospel och undrar om de kan få spela igen, berättar Ulf Wilhelmsson.
   – Change Attitudes önskan är att alla barn mellan 8-10 år genom Parkgömmet får kunskap om grooming, gränssättning och sina rättigheter, säger Ulla Lemberg, grundare av Change Attitude.

   Parkgömmet är finansierat av World Childhood Foundation, Svenska Postkodstiftelsen, Change Attitude, Högskolan i Skövde samt det Skövdebaserade innovationsbolaget IUS Innovation. I forskningsteamet vid Högskolan i Skövde ingår Tarja Susi, Niklas Torstensson, Ulf Wilhelmsson, Per Backlund, Marcus Toftedahl och Mikael Lebra. Spelet kommer under hösten att delas ut kostnadsfritt till alla grundskolor i Sverige.

   För mer information:

   Avd. chef/Bitr. professor i informationsteknologi

   Lektor i kognitionsvetenskap

   Publicerad: 2019-09-16
   Senast ändrad: 2020-01-23
   Sidansvarig: webmaster@his.se