Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Högskolan i Skövde uppmärksammar den Internationella kvinnodagen

   Publicerad 6 mars 2018

   På torsdag är det den Internationella kvinnodagen. På Högskolan i Skövde finns flera nätverk, relaterade till utbildningsprogram, som jobbar för att göra branscher mer jämställda. Ett av dem är DONNA, en intresseorganisation för en jämställd spelkultur och spelutbildning. Under torsdagen delar de med sig av sina insikter på Högskolan och på Elins Esplanad i Skövde.

   På torsdag, med anhalt Högskolan under förmiddagen och på Elins Esplanad under eftermiddagen, arrangerar Högskolan i Skövde tillsammans med Försvarsmakten, Räddningstjänsten, Polisen, Tullverket, Kriminalvården och Skaraborgs sjukhus en mässa under den Internationella kvinnodagen.
   I fokus: hur myndigheter som påverkar samhället i stort driver jämställdhetsarbete – och formar framtidens arbetsliv. I det lilla och det stora. På Högskolan i Skövde pågår arbete som ska främja jämställdhet på olika nivåer. Sedan i fjol finns en handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Och en samordningsgrupp på Högskolan jobbar aktivt med frågan.
   – Det handlar, till exempel, om att kurslitteratur ska vara skriven av både kvinnor och män och om hur vi kommunicerar i rekryteringsannonser för medarbetare och gentemot presumtiva studenter. Arbetet ska genomsyra hela organisationen. Därför finns också jämställdhetskoordinatorer på varje institution och avdelning, säger Ulrika Dagman, biträdande HR-chef och ordförande i samordningsgruppen för jämställdhetsintegrering.

   "Alltid sett upp till tjejer som gör coola saker"

   DONNA etablerades 2011 av Jenny Brusk, lektor i datavetenskap, och en grupp kvinnliga dataspelstudenter. Utöver DONNA finns även ett liknande för ingenjörer på Högskolan, QI, som stöttar ingenjörskvinnor. Och nätverken gör bevisligen skillnad. För Ida Jonsson blev mötet med DONNA och Högskolan i Skövde på en spelmässa avgörande för hennes studieval.
   – Jag har alltid sett upp till tjejer som gör coola saker. Och när jag såg, och fick träffa, representanterna från DONNA blev jag ännu mer intresserad av att börja plugga dataspelsutveckling i Skövde. På den vägen är det, säger Ida, som nu går sitt sista år på programmet för dataspelsutveckling med inriktning grafik.
   Nätverket arrangerar träffar där studenter analyserar spel, ur jämställdhetsperspektiv, och deltar på mässor. Med en ökad medvetenhet hos nästa generation spelutvecklare ska fler berättelser, som även inkluderar kvinnor på ett trovärdigt sätt, bli fler. För Simon Kåks, som läser första året på dataspelsutveckling inriktning musik, var det en självklarhet att gå med i DONNA-nätverket.

   Lär sig om etik och moral i spel

   – Vi fick en första presentation om DONNA redan första veckan och det var inte mycket att tveka på. Kunskaperna är något som angår alla, oavsett kön. Under vår första termin har vi också haft föreläsningar om etik och moral i spel, säger Simon och fortsätter:
   – Arbetet behöver bedrivas på olika sätt. Bara för att ett spel har många kvinnliga karaktärer innebär det inte per automatik att det är jämställt. Det finns tyvärr exempel på många exempel på dåliga kvinnoporträtt.
   Att dataspel formar människors uppfattningar av verkligheten råder det ingen tvekan om, menar Ida Jonsson.
   – En del tror att ett spel är en obetydlig lek, som bara är underhållning. Men omedvetet bidrar berättelser i spel till att forma normer i samhället. Det är därför arbetet med DONNA är så viktigt.

   Publicerad: 2018-03-06
   Senast ändrad: 2020-01-23
   Sidansvarig: webmaster@his.se