Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Inomhuspromenad för ökat samspel med Alzheimersjuka

      Publicerad 9 januari 2019

      Att promenera inomhus och samtidigt få känslan av gräs eller sand under fötterna. Det är möjligt med redskapet Let’s have a walk, som har testats på seniorer bland annat i Skövde under hösten. Verktyget har utvecklats av den lettiska designern Lasma Kondrate, som ville hitta på något att göra tillsammans med sin Alzheimersjuka farmor.

      Redskapet Let’s have a walk ska stimulera muskelaktivitet och social interaktion, primärt för personer med Alzheimers sjukdom och andra former av demenssjukdomar. Det är utformat så att två personer sitter mitt emot varandra och samarbetar genom att trampa upp och ner eller fram och tillbaka på två brädor av trä. Brädorna går att variera med olika typer av material som känns som snö, gräs, sand eller grus. Detta kan även koordineras med stavar som aktiverar armarna. Det finns även en uppsättning som är anpassad för en ensam person.

      Prototypen testades under hösten 2018 av seniorer i Skaraborg inom ramen för EU-projektet BaltSe@nioR, där Högskolan i Skövde ingår. Den har även testats i Pori i Finland.

      – Projektet är av största vikt för att förstå och utveckla möbler för en äldre befolkning som ökar i antal, säger projektledare Lotten Svensson.

      Saknade barndomens promenader

      Let’s have a walk utvecklades av den lettiska designern Lasma Kondrate, som ett examensarbete vid Art of Academy i Riga. Hon fick idén efter att ha besökt sin Alzheimersjuka farmor, som inte längre kände igen henne.

      – Vi hade inget att prata om och jag förstod inte vad hon sade.

      Som liten tog hon ofta promenader med sin farmor, och Let’s have a walk blev ett sätt att kunna fortsätta med det, men inomhus. Tyvärr hann hon inte testa redskapet på farmodern innan hon blev för sjuk.

      – Jag testade den på andra Alzheimerpatienter. När vi tränade ihop så var det lättare att få kontakt. De öppnade upp.

      I Sverige har verktyget prövats av seniorer utan demenssjukdomar i Skövde och Timmersdala, för att ta reda på om det kan vara värdefullt även för personer som inte lider av demens. Majoriteten var positivt inställda till upplevelsen och uttryckte framför allt att det var ett bra sätt att aktivera kroppen.

      – Man kan träna på rörligheten utan att behöva vara stark, sade en testperson.

      ”Väcker barndomsminnen”

      Åsikterna gick isär om de olika materialen, som ska upplevas som snö, gräs, sand och grus. De finska seniorerna tyckte bäst om snökänslan, medan majoriteten av de svenska seniorerna uppskattade gräset bäst.

      – Det väcker barndomsminnen av att gå barfota i gräs, konstaterade en av dem.

      – Det var tydligt att Let’s have a walk väckte stor glädje bland de som testade. Speciellt koordinationsövningen med både armar och ben gav många ett gott skratt. Det var roligt att se, säger projektassistent Marie Schnell.

      BaltSe@nioR har köpt in en prototyp, som kommer att finnas på Högskolan i Skövde även efter att projektet har avslutats.

      Lasma Kondrate jobbar idag med att designa möbler och har inga planer just nu på att utveckla och sälja Let’s have a walk kommersiellt, men håller den dörren öppen, om det skulle dyka upp någon som vill samarbeta.

      Om BaltSe@nioR

      I BaltSe@nioR ingår deltagare från nio länder med syfte att skapa innovativa lösningar för att stötta företagandet i Östersjöregionen, för att skapa komfort och trygghet för äldre personer som bor kvar hemma. I den svenska delen ingår Tibro och Lidköpings kommuner via hängavtal, där kommunerna, möbelindustrin och demensboenden finns med. Projektet avslutas i april 2019.

      Publicerad: 2019-01-09
      Senast ändrad: 2020-01-21
      Sidansvarig: webmaster@his.se