Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Skaraborgska kommuner fortsätter att kraftsamla för ett hållbart arbetsliv

      Publicerad 3 oktober 2018

      Projektet Hållbart arbetsliv, som har som mål att få ner sjuktalen inom vård- omsorgen i Götene, Hjo, Karlsborg och Lidköping, går in i en allt mer intensiv fas. Under onsdagen samlades ett åttiotal verksamhetschefer och HR-medarbetare vid Högskolan i Skövde för att lära sig mer om betydelsen av gott ledarskap och medarbetarskap.

      Projektet, som inleddes i mars 2017 och finansieras av Europeiska socialfonden (ESF) och medverkande kommuner, består av olika delar – och berör olika personalgrenar. Chefer, HR-medarbetare, sjuksköterskor och undersköterskor ingår alla i olika utbildningsinsatser som Högskolan arrangerar. Som föreläsningar, seminarier och psykologiska samtal. Allt syftar till att göra arbetslivet friskare
      – Sjukskrivningarna, och då inte minst på grund av psykisk ohälsa, har ökat i hela Europa, Sverige och Västra Götalandsregionen. Och Skaraborg är inget undantag, tvärtom. Därför känns projektet särskilt viktigt; det kan göra skillnad för både individen – och hela samhället, säger Magnus Roos, lektor i socialpsykologi, och en av Högskolans projektledare.

      Långsiktigheten har betydelse

      Projektet kommer att utvärderas när det avslutas 2019, men redan nu skönjas positiva signaler. Anna Hendén, som är projektets kommunkoordinator i Lidköping, berättar:
      – Sjuktalen har stagnerat, och minskat litegrann, sedan är det förstås svårt att fastställa om det beror på projektet – eller om orsaken är en annan, säger hon och fortsätter:
      – Det bästa med projektet är att det varar över en längre tid. En enstaka utbildning förändrar inte allt, men här har vi kunnat arbeta med olika insatser på såväl individ- som organisationsnivå mer långsiktigt. Då blir också värdet större.

      Ringar på vattnet

      Inom ramen för projektet deltar fyra kommuner. Men arbetet har gett eko även utanför kommungränserna.
      – Det är flera andra kommuner som hört av sig och undrar om de inte kan få bli en del av projektet. Det känns väldigt positivt – och indikerar att det är en modell som fungerar och gör skillnad, säger Magnus Roos.

      När projektet slutförs 2019 ska arbetslivet blivit mer hållbart – och friskare.
      – Utvärderingen kommer till syvende och sist att handla om att antalet sjukskrivningar hos deltagarna ska ha minskat under tiden för projektet. Det siktar vi på, avslutar Magnus Roos.

      Publicerad: 2018-10-03
      Senast ändrad: 2020-01-23
      Sidansvarig: webmaster@his.se